Opinii și Editoriale

Europa – Fata Morgana

Că povestea s-ar putea încheia înainte ca noi să facem parte din ea – e și o teamă a celor care o trăiesc. Probabil acesta este motivul pentru care Haus für Poesie din Berlin organizează festivalul „Auf ein Wort, Europa” la care participă 22 de poeți, toți din țări aflate în afara Uniunii Europene – Yassin Adnan (MAR), Nikolina Andova (MKD), Abbas Beydoun (LBN), Rabia Djelti (DZA), Ayman Hacen (TUN), Stanislav Lvovsky (RUS), Monzer Masri (SYR), Dragana Mladenovic (SRB), Zakaria Mohammed (PSE), Øyvind Rimbereid (NOR), Faruk Šehić (BIH), Armin Senser (CHE), Max Scur (BLR), Girgis Shoukry (EGY), Sjón (ISL), Matthew Sweeney (IRL), Iryna Tsilyk (UKR), Agron Tufa (ALB), Jovanka Uljarevi ć (MNE), Alexandru Vakulovski (MDA), Müesser Yeniay (TUR) Anat Zecharia (ISR).

Tema festivalului este Europa – Fata Morgana. Altfel spus: cum se raportează cei peste douăzeci de poeți din diferite țări la Uniunea Europeană. Și fără să am vreo confirmare în acest sens, sunt totuși convinsă de pe acum, deși lectura comună a invitaților va avea loc pe 18 iunie, la ora 20.00, că peste jumătate din poeții prezenți vor avea mesajul comun: „în Europa e bine!”.

Nu știu dacă Øyvind Rimbereid care vine din Norvegia, Sjón – din minunata Islandă sau irlandezul Matthew Sweeney vor considera Europa o poveste ce ar trebui să continue, având în vedere că în țările lor oricum e mult mai bine decât ne imaginăm, dar îmi dau seama cum sună mesajul și dorințele țărilor din Estul Europei sau de mai departe.

Minunată mi se pare și ideea de a face un astfel de eveniment tematic cu poeți, nu cu jurnaliști sau aspiranți politicieni. Pentru că această opțiune a celor din Berlin demonstrează o dată în plus ceva ce ne este clar tuturor: cultura e singura care nu are nevoie de vize, integrare, politică. Cultura e deasupra acestor lucruri, așa cum ne-a demonstrat și Dumitru Crudu în Rotterdam. Iar prezența poeților noștri (în cazul acesta Alexandru Vakulovski) în astfel de țări și la evenimentele culturale, nu poate decât să ne bucure.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *