Direcţia Europa

Europa se încăpăţânează şi… ne sprijină şi mai intens

Potrivit lui Dirk Schuebel, 42,6 milioane de euro din această sumă vor reveni sectorului energetic, pentru implementarea surselor regenerabile şi îmbunătăţirea eficienţei energetice; alte 14,6 milioane – pentru consolidarea comprehensivă a capacităţilor instituţionale în cadrul Programului de tip TWINING, în contextul negocierilor Acordului de liber schimb RM-UE; 12 milioane de euro – pentru realizarea pachetului de proiecte, în cadrul măsurilor de consolidare a încrederii, în contextul soluţionării conflictului transnistrean, iar zece milioane de euro vor fi destinate pentru sprijinul reformei în domeniul justiţiei. Per total însă, asistenţa financiară se va ridica la circa 100 de milioane de euro, deoarece o parte din bani ar veni inclusiv în urma programelor multinaţionale în care este implicată RM.

Dirk Schuebel a mai relatat că, suplimentar, RM ar putea să mai beneficieze, în cadrul Politicii Europene de Vecinătate (PEV), de 60-80 milioane euro pe parcursul anilor 2011-2013. Asta în condiţiile în care, în luna iunie, a fost anunţat bugetul prevăzut în cadrul acestui instrument de finanţare pentru perioada 2014-2020 – buget cifrat la 16,1 miliarde de euro. Dirk Schuebel a precizat că acest buget este în creştere cu 40 la sută faţă de cel alocat pentru anii 2006-2013.

Transnistria, tratată în mod egal

Referindu-se la regiunea din stânga Nistrului, Ambasadorul Dirk Schuebel a spus că Uniunea Europeană oferă regiunii transnistrene suport în aceleaşi condiţii ca pentru întreaga RM. Ambasadorul a infirmat astfel speculaţiile potrivit cărora regiunea transnistreană ar obţine suportul în condiţii mult mai lejere. „Avem condiţii similare pentru oferirea suportului atât în adresa Transnistriei, cât şi în adresa altor regiuni. Cu atât mai mult că există încă o condiţie suplimentară, şi anume, elementul de consolidare a încrederii între cele două maluri, ceea ce înseamnă că partea moldavă trebuie să fie foarte activ implicată, să participe în aceste proiecte care sunt preconizate pentru Transnistria. Şi pot să vă spun că, în proiectele pe care le-am urmărit în Transnistria, banii noştri sunt foarte bine utilizaţi, exact pentru scopurile pentru care au fost gândiţi iniţial. Pentru a concluziona: noi aveam condiţii egale pentru tot globul în ceea ce priveşte sprijinul nostru şi acest lucru se referă şi la Transnistria”, a afirmat Dirk Schuebel.

Totodată, şeful Delegaţiei UE la Chişinău şi-a exprimat regretul că negocierile oficiale în formatul „5+2” nu au fost reluate, printre motivele enunţate de el fiind lipsa voinţei din partea tuturor celor implicaţi. „Rusia este parte la echipa de negocieri „5+2”. Situaţia preelectorală nu este niciodată una ideală, însă ea este ceva inevitabil, alegerile sunt inevitabile. Cu toate acestea, Rusia este la fel de cointeresată să mişte înainte acest aspect, de aceea sperăm că situaţia preelectorală nu va afecta reluarea convorbirilor oficiale în cazul dat”, a mai spus Dirk Schuebel.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *