Europenizarea prin presă
Dar nu despre spionaj e vorba, în definitiv, ci despre faptul că jurnaliştii rămân în continuare, în toate timpurile şi în toate ţările, extrem de vulnerabili în faţa regimurilor politice. O dovadă în plus ne-a fost oferită marţi, când colega noastră Ana Butnariuc de la Publika TV a fost agresată de poliţistul care, de asemenea, apără cu vigilenţă un regim – cel de la Curtea Supremă de Justiţie, de această dată.
„Reamintim despre faptul că drepturile omului şi, în mod particular, libertatea de exprimare, precum şi drepturile fundamentale ale deţinuţilor, trebuie respectate, se spune în Declaraţia şefilor Misiunilor UE, la care a subscris şi Oficiul Consiliului Europei la Chişinău. Subliniem că detenţia persoanelor fizice în baza faptului că acestea sunt considerate nedorite de către cei care exercită puterea constituie o încălcare a drepturilor omului şi că arestul preventiv ar trebui să fie permis doar în legătură cu infracţiuni specifice şi concrete”, menţionează oficialii europeni.
Nu ştiu dacă poliţiştii – ca şi funcţionarii, ca şi politicienii, de foarte multe ori – realizează că, lovind un jurnalist, lovesc în ţara pe care pretind că o slujesc şi o apără. Logica e simplă, domnilor: suntem „câini turbaţi”, dar suntem şi noi cetăţeni ai acestei ţări şi, dacă suntem loviţi, muşcăm. Care şi cât de tare poate…
Ce are titlul acestui text cu textul propriu-zis? Vine 3 mai, când ne veţi felicita, probabil, cu Ziua libertăţii presei. Dar noi nu vrem felicitări – noi vrem doar să ne lăsaţi să fim liberi. Doar cu o presă liberă vom putea deveni europeni. Cu toţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!