ActualitateEvenimentROMÂNIA

Eurovision: România a dat 12 puncte Moldovei, dar votul a fost anulat şi dat Ucrainei

Situaţie fără precedent la Eurovision! De ce a apărut la final că România a dat zero puncte Moldovei şi invers? Votul juriului din România a fost anulat în ultimul moment. România nu a mai intrat în direct să anunţe rezultatul, iar punctajul maxim s-a dus către Ucraina.

Televiziunea Română a fost anunţată în miez de noapte, la ora 1.10, că votul juriului din România a fost anulat. Alte şase ţări erau în aceeaşi situaţie. Eurovision menţiona în mesaj, fără detalii, că „au fost identificate anumite neregularităţi în procesul de vot” şi vorbea despre „manipularea procesului de vot”.

România nu a mai intrat în direct să anunţe punctajul dat de juriul din România (Eda Marcus era pregătită să intre în direct). Pe final, atât România, cât şi Moldova, au apărut că au dat 12 puncte (maximum), către Ucraina.

Juriul din România, punctaj maxim pentru Moldova

Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro din interiorul TVR, juriul din România acordase cele mai multe puncte – 12 adică, piesei Zdob şi Zdub, care a reprezentat Moldova. Conform aceloraşi surse, şi Moldova acordase tot 12 puncte piesei din România.

Alexandra Ungureanu, Ozana Barabancea, Randi, Cristian Faur (compoziţie muzicală şi sound-design) şi Adrian Romcescu (compozitor) au fost membrii juriului Eurovision din România.

Surse din TVR au precizat că, aseară „au existat presiuni pentru ca România să îşi schimbe votul şi să dea 12 puncte Ucrainei şi 0 puncte Moldovei”.

Voturi anulate în şase ţări

Care sunt cele şase ţări pentru care voturile au fost anulate? 

Pe lângă România, au fost anulate voturile din Moldova, Azerbaidjan, Polonia, San Marino şi Muntenegru, scrie escxstra.com, o publicaţie specializată în Eurovision.

Newsletterul Eurovision:

Comunicatul organizatorului Eurovision – EBU (Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune)

„În cadrul analizei votului juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU) după cea de-a doua repetiţie generală a celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din şase ţări.

Pentru a respecta instrucţiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare ţară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât şi pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor ţări cu un istoric de vot similar).

Acest proces a fost recunoscut de către monitorul independent al votului.

EBU ia extrem de în serios orice tentativă suspectă de manipulare a votului la Concursul Eurovision al Cântecului şi are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu instrucţiunile oficiale de vot, indiferent dacă aceste voturi sunt sau nu susceptibile de a influenţa rezultatele şi/sau rezultatul votului.”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. Cele 6 țări ar trebui să se retragă în semn de protest împreună de la a mai participa la această hoție clară astfel să boicoteze acest eveniment super politizat. Organizatorii au fraudat voturile celor 6 țări.TVR posibil să îi dea în judecată.Deja și un europarlamentar român a cerut explicații serioase organizatorilor Eurovision.

  2. Dar cum va inchipuiti voi,ca biruia alta tara,nu Ucraina ? O fi avut sa fie altfel,ne simteaam mai bine ?
    Cred ca nu.A biruit Ucraina si ne insufla credinta ca va birui si in acest razboi feroce inceput de Rusia si Putin.
    Eurovizionul e un spectacol,nu trebuie sa ne enervam inzadar.A fost vesel,interesant,a fost bine
    si asta e principalul.Nu umblati voi cu plingeri,n-are rost,nu e cazul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *