Orașul Soroca va deveni astăzi Capitală Cultural Turistică pentru o zi, iar în centrul atenției pentru turiști este propus pentru descoperire monumentul turistic și legendara bijuterie a raionului – Cetatea Soroca.
Cetatea de la Soroca a fost înălțată de Ștefan cel Mare în ultimul sfert al secolului al XV-lea. O spune tradiția locală, care-i explică numele prin faptul că domnul a pus soroc (termen de clădire). În 1499 este menționat documentar Coste, primul pârcălab al cetății, care a fost înălțată împotriva cetelor tătare de pradă, care prin vadurile Nistrului, își croiau drum în Moldova. Soroca a fost o fortăreață mică, un castel pentru adăpostul unei străji de pază împotriva tătarilor. Între 2013 și 2015 a avut loc restaurarea cetății în cadrul Proiectului transfrontalier „Bijuterii Medievale: Cetățile Hotin, Soroca și Suceava”, realizat de Programul operațional comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007–2013, finanțat de Uniunea Europeană.
Astfel, pe 22 septembrie, orașul Soroca va deveni Capitală Cultural Turistică pentru o zi. Vă invităm să deveniți turiști la noi acasă pentru a descoperi valorile culturale și materiale de care ne mândrim și totodată să devenim ambasadorii țării noastre invitând prietenii de peste hotare să descopere destinațiile turistice din Republica Moldova.
În continuare vă propune lista destinațiile turistice din raionul Căușeni, iar la finalul serii vă așteptăm să ne delectăm cu operele maestrului Eugen Doga din Scuarul Cetății Soroca din oraș:
• Peștera Bechir care este numită de săteni „Gaura Turcului”
• Lumânarea Recunoștinței
• Biserica din lemn adusă din Maramureș, ( str. Ion Creangă)
• Muzeul de Etnografie și Istorie, (str. Independentei, 68, (230-22264)
• Vinăria DAC*
• Excursie panoramică în orașul Soroca
• Cetatea Soroca, strada Petru Rareș, 1, 09:00 până la 18:00 ( 069323734)
• Concertul maestrului Eugen Doga în Scuarul Cetății Soroca
* program inactiv astăzi
Acest traseu face parte din campania de promovare a Moldovei turistice – „Fii Oaspetele Nostru”. Campania aparține tuturor și orice locuitor al Moldovei se poate asocia cu ea. Fiecare moldovean poate deveni ambasadorul țării invitând prietenii săi de peste hotare să descopere destinațiile turistice din Republica Moldova. Fii Oaspetele Nostru la Soroca!
Concertele fac parte dintr-o serie de evenimente de promovare a patrimoniului cultural-turistic, ce vor avea loc sub egida Ministerului Educaţiei, Culturii și Cercetării, cu suportul partenerilor strategici USAID și Guvernul Suediei, a Oficiului Național al Viei și Vinului, și cu sprijinul Consiliului Raional din Soroca.
|
An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...
( ) Citeşte tot articolulEscaladarea tensiunilor ruso-ucrainene, ca urmare a desfășurării a două armate ruse în Crimeea ocupată și la frontierele estice ale Ucrainei, au provocat neliniște în tot bazinul Marii Negre, în Europa și Statele Unite ale Americi, doar R. Moldova a rămas...
( ) Citeşte tot articolulEste foarte trist tot ce s-a întâmplat astăzi în Parlament în jurul Curții Constituționale. Atât recunoașterea „caracterului captiv al CCM”, cât și decizia de revocare a dnei Domnica Manole, sunt acte descalificante pentru niște...
( ) Citeşte tot articolulMihai Eminescu are pentru mulţi o imagine asemeni luceafărului din poezia cu acelaşi nume-rece, distant faţă de ceea ce se petrecea în veacul său, căutând iubirea eternă etc. Totuşi contemporanii îl cunosc puţin altfel. Mare parte din talentul său scriitoricesc s-a...
( ) Citeşte tot articolul„Nu a fost niciodată un război bun sau o pace rea” – afirma Benjamin Franklin, deşi pot fi, totuşi, războaie drepte şi nedrepte sau păci de lungă sau scurtă durată.
( ) Citeşte tot articolulCreștinii ortodocși îl prăznuiesc pe 23 aprilie pe Sfântul Gheorghe. Este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar, iar sute de mii de români își serbează azi onomastica.
( ) Citeşte tot articolul