EXCLUSIV. Discuții aprinse, sunt șanse mari ca unioniștii să meargă împreună. PAS nu are soluții post-electorale
Informații pe surse ne spun că discuțiile cu privire la modul în care se va candida la următoarele alegeri parlamentare nu sunt încă încheiate. Dacă pentru unele partide politice declarate de stânga sau de dreapta înțelegerile sunt deja parafate, documentele depuse, în alte cazuri încă mai există variante posibile de discutat.
Mai mult voci din interiorul PUN cer reprezentanților să abordeze o atitudine mai flexibilă având în vedere sosirea pe scena politică de la Chișinău a unui partid ce la București are deja 44 de parlamentari, șansele accesului în noul legislativ fiind maxime. De altfel au și fost confirmate contacte iar refuzul nu a fost unul categoric ci lăsat cumva în așteptare.
DISCUȚII APRINSE LA PL
Și la PL discuțiile sunt aprinse, părțile înclină spre un proiect comun la aceste alegeri parlamentare, se consideră că ocazia este una istorică și că singura șansă este o listă comună. Și aici membrii din teritoriu cer o abordare națională ce să nu mai țină cont de granița de pe Prut.
Conform surselor noastre, AUR a intrat în așteptare iar listele sunt încă deschise, apelurile la dialog fiind permanente iar deschiderea fiind maximă, având în vedere că vorbim de un partid politic cu șase parlamentari la București, dar care sunt născuți în Republica Moldova.
PAS s-a dovedit inflexibil în negocieri, asta deși Maia Sandu nu a reușit în primul tur să ia mai mult de 36.2%, ori acest lucru înseamnă că PAS, un partid fără lider autentic, nu poate trece de această valoare ci doar să fie mai jos. Probabil că se așteaptă un vot popular pentru a se stabili o viitoare formulă guvernamentală, însă o alianță post-electorală cu Dodon, Usatâi sau Șor ar duce la implozia PAS pentru că s-ar arunca exact în brațele celor atacați permanent.
În aceste condiții Republica Moldova fie ar fi predată estului, fie s-ar ajunge din nou la alegeri parlamentare, adică o crică politică fără de precedent ce ar duce din nou la cheltuirea altor zeci de milioane de lei, bani cu care se puteau reabilita spitalele din republică.
PAS evită să atace AUR, acest lucru este cert, ori și din partea partidului românesc se observă o atitudine rezervată, de așteptare. Mai mult de atât, există apeluri de la București privind coagularea forțelor românești pentru a se putea oferi o alternativă reală pentru o guvernare europeană, formată numai din partid pro-europene, pro-NATO, chiar dacă cu viziuni ușor diferite datorită contextului istoric.
Viitoarele zile sunt critice, niciodată scena politică nu a fost atât de zguduită înainte de alegeri.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!