Expert despre economia rusă: „Putem să nu lăsăm mortul la plimbare, dar el oricum nu va pleca”
Dar sancţiunile au fost impuse în situaţia în care companiile din Rusia oricum nu se mai împrumutau: în ţară era recesiune grea, cauzată de factori interni, care a provocat o pierdere completă a încrederii în guvern, între agenţii economici privaţi şi cei ai statului, nimeni nu împrumută bani pentru că nimeni nu mai făcea investiţii”, afirmă expertul Carnegie Center, pentru Radio Liberty.
Într-un interviu pentru „Vocea Americii”, Andrei Movchan descrie plastic situaţia cu limitările pe care Europa şi Statele Unite le-au impus împotriva instituţiilor financiare din Rusia şi a unelor companii:
„Poţi, desigur, să nu laşi mortul la plimbare, dar el oricum nu se va duce”.
Potrivit economistului, dacă voia, Occidentul putea să provoace un impact mult mai greu asupra Moscovei. Putea, de exemplu, să oprească furnizarea de servicii şi piese de schimb pentru aeronavele civile. Măsură ar fi fost foarte eficientă: aviaţia civilă rusă se bloca în câteva luni, iar la cât de întinsă e ţară, dezastrul era garantat.
Dar nimic din toate acestea Occidentul nu a vrut să facă. Sarcina lui, în principiu, nu este să creeze o situaţie imprevizibilă în Rusia. Dacă economia Rusiei se prăbuşeşte, un haos a la Venezuela într-o ţară cu arme nucleare – un pic prea multă distracţie.
Între timp, potrivit expertului, China va începe în curând, încet, dar sigur să se folosească de încetinirea economiei Rusiei pentru propriile scopuri. „Economia rusă se afundă şi nu atât de cauza unor factori externi, ci pentru că nimeni în Rusia nu mai vrea să deruleze afaceri deja de aproximativ doi ani şi jumătate. Iar China face în Rusia ceea ce a făcut şi în Venezuela; încheie acorduri bilaterale pentru că în momentul în care Rusia se va afundă şi mai mult, să obţină bogăţiile subterane ale acestei ţări”, crede Movchan.
„Chinezii, probabil, vor veni în Rusia cu banii lor…vor oferi 20-30 miliarde de dolari pentru că, peste câţiva ani, să ia în schimb zăcămintele de resurse naturale, părţi majoritare din companii şi aşa mai departe – această este activitatea lor favorită, iar Rusia nu este prima ţară în care procedează astfel”, – este convins Andrei Movchan.
sursa: paginaderusia.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!