Actualitate

Expert, despre vizita președintelui la Bruxelles: Igor Dodon va discuta despre problematica transnistreană și va încerca să propună un plan de federalizare camuflat

Președintele Rep. Moldova ar urma să discute la Bruxelles cu oficialii europeni agenda relațiilor bilaterale și multilaterale. Igor Dodon are programate întrevederi cu președintele Parlamentului European, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere. De asemenea, șeful statului ar urma să aibă o întrevedere cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Analistul politic Anatol Țăranu consideră că această vizită a lui Igor Dodon la Bruxelles va avea un impact minor.

„Funcționarii Uniunii Europene sunt pur și simplu obligați să mențină relații cu toți partenerii UE, inclusiv cu acei care se găsesc pe perimetrul hotarelor Uniunii Europene. Din acest punct de vedere contactele cu Igor Dodon sunt absolut firești. Problema e că el se întâlnește cu funcționari europeni pe punct de plecare și vor fi înlocuiți cu alți funcționari. Sigur că informațiile pe care le va transmite Igor Dodon vor fi transmise succesorilor. Dar în linii mari, pozițiile personale ale lui Igor Dodon care țin inclusiv și de contactele funcționari cu înalții funcționari ai UE vor avea un impact minor în cazul dat, fiindcă el nu va avea contacte cu cei care în viitorii ani vor determina politica UE, inclusiv în raport cu Republica Moldova”, a declarat Anatol Țăranu.

Anatol Țăranu mai consideră că Igor Dodon are anumite probleme în ceea ce privește înalții funcționari din exterior. Potrivit expertului, în anumite zone politice el este considerat persona non-grata, fiind vorba în mod special de România și Ucraina, unde nu a fost niciodată în vizită și față de care promovează o politică obedientă Rusiei.

Analistul politic, Ion Tăbârță, consideră, pe de altă parte, că în acest mod Igor Dodon ar încerca să-și atribuie niște prerogative de politică externă și nu exclude că la Bruxelles, președintele va propune un plan de federalizare.

„Vizita lui la Bruxelles vine într-un context internațional de coabitare, o anumită conlucrare între Occident și Federația Rusă în regiunea de est a Europei, în mod special acest lucru se referă la R. Moldova. Cel mai probabil între marile puteri, în special între Moscova și Berlin s-au inițiat mai multe discuții pentru a depăși mai multe probleme din estul Europei, cea de bază fiind cea ucraineană. La sigur, Igor Dodon va discuta acolo problematica transnistreană. Această problematică e un măr al discordiei în R. Moldova, dar e și o problemă ce se rezolvă cu concursul marilor puteri. Cel mai probabil el va încerca să propună acolo un plan de federalizare camuflat”, a subliniat Ion Tăbârță.

Igor Dodon a fost ultima oară în vizită la Bruxelles în 2017. El a anunțat că la sfârșitul acestei săptămâni va efectua o nouă vizită la Moscova, unde ar urma să discute cu președintele rus, Vladimir Putin despre livrarea gazelor rusești în Rep. Moldova.

https://radiochisinau.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *