Economie

Expert economic: Tariful la gaze ar trebui redus cu cel puțin 30%

Consumatorii din R. Moldova achită în prezent un tarif la gazele naturale cu aproape 30% mai mare decât costurile reale. Deşi, preţul de import al gazelor naturale este în continuă scădere, Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) nu a revizuit tarifele de doi ani. Aceste lucruri au fost scoase la iveală de experții comunității civile WatchDog.md. Potrivit lor, în ultimele 24 de luni, consumatorii au achitat în plus circa 1,5 miliarde de lei, iar această plată în avans ar trebui scăzută din următorul tarif. Pe de o parte, specialiștii spun că motivul nerevizuirii tarifelor ar fi unul politic, pe de altă parte, conducerea ANRE califică aceste informații drept inexacte sau chiar false.

O micșorare considerabilă a tarifelor la gazele naturale a fost anticipată încă la finele anului trecut de către deputatul PDM, Sergiu Sîrbu. „Eu vă promit că la anul tariful la gaze se va micșora substanțial”, spunea parlamentarul în decembrie, la o emisiune televizată. Și în 2016, un anunţ al premierului democrat Pavel Filip a anticipat micşorarea tarifelor la gaze cu 11 la sută, dar atunci specialiștii în domeniu au bătut alarma că ANRE ia decizii în condiții netransparente.

„Moldovagaz va pretinde că a avut devieri financiare”

Potrivit experților în energetică, tarifele trebuiau revizuite încă acum jumătate de an. Principalul argument este că preţul de import al gazelor s-a micşorat cu peste 7% în 2016 şi cu peste 28% în 2017, faţă de cel inclus în actualul tarif, aprobat acum doi ani.

Analistul economic Ruslan Surugiu susține că, potrivit metodologiei, ANRE trebuie să revizuiască tarifele în două situaţii: la fiecare început de an și atunci când componentele tarifului variază mai mult de 5%. „În cazul nostru a fost o reducere mult mai mare. Ne dăm seama că Moldovagaz va pretinde că a avut devieri financiare care trebuiau acoperite. Şi în acest caz ANRE trebuia să spună foarte clar că nu reduce tarifele, pentru că aceşti bani vor merge pentru acoperirea devierilor. Noi vrem să vedem care sunt acele devieri şi ce sume vor merge concret pentru a le acoperi”, declară Surugiu.

„Micșorarea tarifelor este amânată intenționat”

La rândul său, Sergiu Tofilat, președintele comunității civice WatchDog.md, spune că ANRE ar trebui să fie un regulator energetic independent, nesupus politic și, prin urmare, autorităţile nu ar avea pârghii de influenţare a deciziilor luate de această entitate. În viziunea sa, acest lucru nu se respectă. El crede că micșorarea tarifelor este amânată în mod intenționat, pentru că la mijloc ar fi interese politice și tergiversarea îi convine guvernării. „Motivul este unul banal, la indicaţia PD, ANRE menţine tariful şi impune consumatorii să plătească mai mult, pentru a aproba apoi o reducere mai mare a tarifului în toamnă. Deşi agenţia trebuie să fie o instituţie independentă, aceasta este utilizată de partidul de guvernământ pentru a-şi construi imagine politică din buzunarul consumatorilor. Pentru că, dacă tariful este micşorat acum, în ianuarie, reducerea va fi de 30%, iar în octombrie, în ajun de campanie electorală, ar fi de 45%”, susține Tofilat.

Mai mult, din cauza situației create, expertul subliniază că, în ultimii doi ani, consumatorii au achitat în medie cu 1,5 miliarde de lei în plus faţă de costurile reale ale furnizorilor.

„Tariful ar trebui redus cu cel puțin 30%”

După ce au analizat toți indicatorii și metodologia de formare a prețului, grupul de experți, care au semnalat problema, a ajuns la concluzia că tariful la gaze naturale trebuie să fie redus cu cel puțin 30%. „În prezent, consumatorii achită 6138 lei pentru o mie de metri cubi de gaz. În acest tarif este inclus un cost de import al gazelor naturale de 4124 lei. Dacă ne referim la costul mediu al gazelor naturale, care a fost întocmit în 2016, acesta este de 3187 lei, iar în 2017 indicatorul este și mai jos, fiind de 2997 lei, adică cu aproape 30% mai puțin decât ceea ce este inclus astăzi în tarif”, afirmă expertul Sergiu Ungureanu.

De aceeași părere este și fostul director al ANRE, Nicolae Răileanu, unul dintre semnatarii declarației experților, adresată conducerii Agenţiei, cu referire la necesitatea de a micșora tariful la gaze. „Scopul este ca PD, în ajun de alegeri, să apară cu o declarație de micșorare a costului cu cel puțin 40 la sută. Tariful trebuie micșorat acum, nu să așteptăm alegerile. „Gazprom” a redus prețul de peste două ori, începând cu anul 2012. Chiar dacă, în 2015, leul moldovenesc s-a depreciat esențial, după calculele noastre, la momentul actual, tariful trebuie micșorat considerabil”, crede Răileanu.

ANRE: au fost vehiculate informații inexacte şi false

Drept răspuns la aceste acuzații, reprezentanții ANRE au emis un comunicat de presă, în care se menționează că „în spațiul public au fost vehiculate informații inexacte, unele chiar false, în legătură cu metodologia de formare a prețului la gazele naturale”. În acelaşi comunicat, se arată că preţurile şi tarifele reglementate în sectorul gazelor naturale se determină ca valori medii anuale, respectiv, calcularea și aprobarea prețurilor și tarifelor reglementate se efectuează în baza valorii prognozate a prețului mediu anual de procurare al gazelor naturale și nu în baza prețurilor semestriale sau trimestriale. „ANRE va analiza rezultatele activităților desfășurate pe piața gazelor naturale în anul 2017, inclusiv prognoza prețului de import a gazelor naturale pentru 2018, după care va aproba noile tarife pentru furnizarea gazelor naturale, respectând legislația adoptată pentru acest sector de activitate. La evaluarea, care se va face, se va ține cont de toți factorii determinați în formarea prețurilor la gazele naturale, inclusiv evoluțiile cursului valutar și ale prețului de import”, scrie ANRE în comunicatul său.

În schimb, expertul Sergiu Tofilat declară că ANRE minte atunci când afirmă că datele prezentate de grupul de specialiști sunt false. „Fiecare cifră din analiza noastră este luată din rapoartele agenției. Rezultă că ei distribuie informaţie falsă. Mai mult, ANRE nu precizează cu ce anume nu este de acord şi nu aduce niciun fel de date pentru a-şi argumenta poziţia. Ei încalcă propriile reguli. Dacă agenția va tergiversa reducerea tarifului, vom informa cetăţenii şi instituţiile internaţionale, ca să punem presiune comună şi să-i obligăm să respecte legislaţia”, a conchis președintele comunității WatchDog.md.

Întreprinderile vor rata o parte din profituri

În opinia specialiștilor din domeniul energetic, tergiversarea micşorării tarifelor de către ANRE va încetini creşterea economică. Atât consumatorii, cât şi întreprinderile consumatoare de resurse energetice, vor suporta cheltuieli mai mari. Respectiv, producţia autohtonă va fi mai puţin competitivă, iar întreprinderile vor rata o parte din profituri şi exporturi.

Menţionăm că, în luna august 2017, reprezentanții ANRE au emis un comunicat în care au menționat că „în cazul în care evoluția prețului de import al gazelor naturale va crea premise necesare pentru revizuirea tarifelor, ANRE va opera în termene proxime modificările corespunzătoare în structura tarifelor aprobate”. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, deşi preţul de import al gazelor a scăzut.

Calculele experţilor arată că o eventuală reducere cu 30 la sută a tarifelor la gaze naturale ar însemna şi scăderea tarifelor pentru energia electrică şi cea termică cu circa 15%. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *