Actualitate

Expert: majorarea vârstei de pensionare în Moldova este inevitabilă

Adoptarea noii reforme de pensionare este inevitabilă în Moldova, consideră expertul în domeniul economiei de la "Expert-Grup", Alexandru Fala. În opinia acestuia, unul din motivele implementării reformei ar fi îmbătrânirea rapidă a populației.
Anterior, reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Armine Khachatryan, a declarat pentru jurnaliști că FMI se pronunță pentru realizarea reformei de pensionare în Moldova. Potrivit acesteia, unul dintre motivele de reformare a sistemului de pensii îl este disproporţia dintre numărul de cetățeni asiguraţi care lucrează și numărul de pensionari.
Fala consideră că viitoarea reformă a pensiilor va fi constituită dintr-un șir de măsuri. Expertul susține că pe lângă modificarea pragului de pensionare, este necesar să se analizeze în ce măsură corespunde mărimea cotizațiilor lunare ale cetățenilor necesităților sistemului de pensionare. În prezent, cetățenii moldoveni care muncesc transferă în fondul de pensii 6% din salariu.
Fala a subliniat că povara asupra fondului de pensionare ar putea fi mai mică, dacă în țară ar exista în paralel și un sistem de acumulare a banilor pentru pensii.
Potrivit acestuia, pentru ca în Moldova să activeze fondurile de pensii private, este necesar un sector financiar dezvoltat și posibilități bune pentru investiții.
Analistul a amintit că reformă sistemului de pensionar a început în Moldova încă în 1998. Vârsta de pensionare a fost majorată pentru femei până la 57 de ani, iar pentru bărbați — până la 62 de ani. Se presupunea că până în 2008 limita de vârstă va constitui 60 și 65 de ani, respectiv. Însă aceste modificări așa și nu au fost aplicate în practică. După cum a subliniat Fala, Guvernul Alianței pentru Integrare Europeană a făcut în 2011 o nouă tentativă de reformare a sistemului de pensii: a fost anulat sistemul de pensii privilegiate.
Anterior, premierul Moldovei Pavel Filip s-a adresat către structurile responsabile cu rugămintea de a accelera reforma sistemului de pensii. Șeful cabinetului de miniștri a subliniat că opinează pentru o diferenţiere justă între contribuţiile cetățenilor la bugetul de asigurări sociale și volumul pensiei stabilite.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *