Opinii și Editoriale

Expert: Noi înțelegem toate componentele acestui război propagandistic

Atât bravada privind aplicarea armei nucleare, cât și pericolele reale pe care le prezintă războiul Rusiei în Ucraina, ne impun lecții – și acestea nu sugerează optimism – atât nouă, cât și omenirii, a dezvoltat Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, sugestia moderatorului în cadrul dezbaterii publice la tema „Este posibilă victoria Ucrainei fără dezarmarea nucleară a Rusiei? S-a copt omenirea pentru dezarmarea nucleară generală?”.

Propagandiștii au avut un mare succes în intoxicarea opiniei publice. Dacă ne referim la cetățenii Federației Ruse, pentru ei aplicarea armei nucleare nu mai este un lucru ieșit din comun, ci… Așa cum spun propagandiștii, „dacă o avem – arma nucleară – de ce să n-o folosim?”, a reprodus expertul logica invadatorilor în Ucraina. „Întrebarea e absolut idioată, pentru că toată lumea înțelege că arma nucleară a devenit o armă a nimicirii reciproce. (De aici și) efectul ei descurajator: nimeni nu folosește arma nucleară, pentru că imediat vine „răspunsul” și acesta înseamnă sinucidere. Atât pentru cel care a apăsat primul pe trăgaci, cât și pentru cel care a servit drept țintă”.

Starea lucrurilor ilustrează foarte bine expresia cu reversul medaliei, care în cazul de față e partea tristă a progresului. „Pe de o parte, ne bucurăm că înțelegem procesele care au loc în stele, putem vorbi cu entuziasm că soarele reprezintă cea dea treia generație de stele, că astrele precedente au format, prin fuziune, nuclee mai grele. Și, după explozii, uite, avem toate elementele tabelului lui Mendeleev… Asta sună atât de frumos, atât de încântător. Iar reversul este că suntem atât de vulnerabili – pentru că niște oameni iresponsabili și-au băgat în cap invenții că au un rol deosebit, mesianic. Că au un potențial și o capacitate extraordinară. Că sunt făcuți pe un cod de învingători și ei nu pot pierde războaie”, a opinat vorbitorul.

Aceste idei năstrușnice sunt inoculate populației și oamenilor nu le provoacă dezgust ideea războiului. „Ei chiar cred că Rusia nu poate pierde. Deci, dacă nu pierd, câștigă, și e păcat să nu te înrolezi în armată și să contribui la victorie. Să mergi în Ucraina și să ucizi acolo”, a spus panelistul. „Noi înțelegem toate componentele acestui război propagandistic, dirijat de oameni lipsiți de scrupule și este prea puțin să înțelegi, trebuie să iei măsuri pentru a te proteja în caz de ceva”.

În altă ordine de idei, Igor Boțan crede că amenințările din partea Rusiei de a face uz de arma atomică face parte din războiul propagandistic, de intimidare. Totodată, nu este exclusă utilizarea „bombelor murdare”, cu caracter tactic.

Riscurile provin și din faptul că Rusia nu are nicio șansă în contrapunerea sa cu Occidentul în cazul unui război convențional. PIB-ul Rusiei este de apropape 2 la sută față de indicii globali, iar PIB-ul celor 50 de state participante la formatul Ramshtein depășește cifra de 60 la sută. „Nu văd și de ce ar folosi Rusia arma atomică, care rămâne a fi de descurajare, în condițiile când este clar că aplicarea ei este sinucigașă”, a opinat expertul.

În condițiile acestor circumstanțe îngrijorătoare, Occidentul va continua să ajute Ucraina, consideră expertul. „Acest ajutor va fi dozat, din păcate. Dar strategia de a nu-i scoate din sărite pe decizionarii din Kremlin, provocându-le reacții necontrolate, se arată a fi utilă. Rusia înțelege că dacă, Doamne ferește, se întâmplă ceva, izolarea va fi totală”.

Dezbaterea publică la tema „Este posibilă victoria Ucrainei fără dezarmarea nucleară a Rusiei? S-a copt omenirea pentru dezarmarea nucleară generală?”, este 3-a ediție din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Sursa: Radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *