Social

Expert ONU vorbește despre abuzurile din regiunea separatistă

„Declarațiile persoanelor deținute în închisorile transnistrene sunt îngrijorătoare”. Despre aceasta a declarat expertul principal ONU privind drepturile omului în regiunea transnistreană a R. Moldova, Thomas Hammarberg. 

Mai mult, potrivit expertului, un număr impunător de deținuți susțin că dosarele le-au fost fabricate, iar aceasta demonstrează o lipsă de încredere în sistemul judiciar. Drept urmare, Thomas Hammarberg a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă la Chișinău, că e nevoie de o serie de măsuri pentru a spori credibilitatea cetățenilor. „Procedurile de recrutare a judecătorilor trebuie să fie imparțiale. Orice suspiciune de comportament corupt și alte încălcări ar trebui să fie investigate”, a spus expertul ONU. Thomas Hammarberg a mai adăugat că a vizitat diferite instituții penitenciare și a ajuns la concluzia că ar fi necesară reducerea numărului de deținuți, deoarece închisorile sunt suprapopulate.
O altă problemă expusă de expert sunt pedepsele prea severe. Potrivit lui Thomas Hammarberg, rata mare de recidivă este un semn că politica de încarcerare este contraproductivă, iar condițiile din instituțiile penitenciare trebuie să fie îmbunătățite conform standardelor legale internaționale pentru protecția persoanelor private de libertate.

Cu referire la respectarea altor drepturi în regiunea transnistreană, Thomas Hammarberg a spus că trebuie să se acorde o atenție mai mare fenomenului violenței în familie și față de școlile cu predare în grafia latină. Respectiv, expertul a recomandat autorităților transnistrene să rezolve problemele legate de chiriile pentru sedii, precum și să găsească soluții cu privire la alte probleme de proprietate nerezolvate.
Thomas Hammarberg a vizitat regiunea transnistreană în trei misiuni separate, în lunile mai, septembrie și noiembrie trecut. Raportul pe care l-a prezentat conține 38 de recomandări, adresate autorităților de la Tiraspol, dar implementarea cărora ține de cooperarea cu structurile internaționale de competență și cu Guvernul R. Moldova. Totodată, acest raport include numeroase fapte și istorii umane pe care expertul le-a colectat în autoproclamata RMN.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *