Social

 Volumul apartamentelor date în exploatare va fi în jumătate comparativ cu anul trecut

Volumul apartamentelor date în exploatare în acest an va fi în jumătate comparativ cu anul trecut, spune Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. Creditele ipotecare au cunoscut o creștere puternică începând cu 2017, notează expertul. Dobânzile creditelor erau accesibile, veniturile populației creșteau mai rapid decât prețul apartamentelor. Însă în acest an este o scădere puternică a vânzărilor de apartamente din cauza scăderii volumului de investiții.

În 2021, 7600 de persoane au accesat credite bancare pentru a-și procura o locuință sau a face o reparație. În acest an, dacă trimestrele unu și doi au început modest, în trimestrul trei este o scădere puternică. Expertul crede că acest an va fi finalizat cu circa 4500 de credite accesate, transmite Deschide.md.

Valoarea medie a unui credit ipotecar este de 41,5 mii de euro. Dacă anul trecut pentru un credit ipotecar dobânda bancară era 6,4% anual, acum media trimestrială este 12,2%, ceea ce a dus la scăderea numărului de credite ipotecare, spune Veaceslav Ioniță.

Până la criza din 2008, menționează expertul, nu exista o diferență de preț între apartamentele noi și cele vechi. După căderea pieței, care a durat 10 ani, prețurile la apartamentele vechi au scăzut mai rapid decât la apartamentele noi. Apoi, când piața a început să crească, apartamentele noi sau scumpit mult mai puternic. Drept consecință, a crescut discrepanța de preț dintre apartamente noi și cele vechi. Dacă acum 12-14 ani prețul la apartamentele noi și cele vechi erau aproape similare, acum diferența ajunge până la 40% și această diferență se va accentua.

Expertul anticipează că vom finaliza anul cu o stabilizare a prețurilor la apartamentele vechi și cu o ușoară scădere, în trimestrul patru față de trimestrul trei și trimestrul doi, a prețurilor la apartamentele noi. Însă, comparativ cu anul trecut totuși este o creștere.

De asemenea, Veaceslav Ioniță estimează încasările reale ale companiilor de construcție vor înregistra cea mai mare scădere de la independență încoace. Potrivit economistului, apartamentele se vând în euro, care în acest an este cu un leu mai depreciat față de anul trecut. Costurile materialelor de construcție au crescut semnificativ în acest an.

„Vom apărea dificultăți pe piața construcțiilor. Unele companii nu vor rezista. Stabilizarea și revenirea la normal va avea loc în a doua jumătate a anului 2023. Creșterea prețurilor a ajuns la apogeu și nu vor fi mai creșteri. Politica monetară a BNM se va relaxa și vom avea bani mai ieftini. Oamenii vor accesa credite ipotecare în continuare. Companiile de construcție vor avea o cerere neacoperită anul viitor, însă volumul lucrărilor noi de construcție au scăzut enorm în acest an”, a conchis expertul în cadrul ediției de vineri a emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. la ora actuala pe baza de negocieri ar fi realist un schimb de teritorii între ukraina și r. Moldova? Moldova sa cedeze Transnistria și sa primească un teritoriu echivalent în Schimb?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *