Atitudini

Experţi ruşi îngrijoraţi de turnura războiului din Ucraina se tem de o revoluţie ca cea din 1917

Experţi ruşi îşi exprimă la televiziunea de stat teama că populaţia s-ar putea revolta ca în 1917. În vreme ce locuitorii din Herson sărbătoresc încă eliberarea oraşului lor, reputaţia lui Putin se degradează din ce în ce mai mult în Rusia. Scutindu-se de umilinţa unei primiri glaciale, Putin a preferat sa nu meargă la summitul G20 care tocmai s-a încheiat în Indonezia.

Această decizie arată în ce măsură este izolat pe scena internaţională preşedintele rus. Recent, India şi China şi-au exprimat dorinţa ca războiul din Ucraina să se termine. Coreea de Nord pare şi ea să se distanţeze de Kremlin. Această singurătate începe să se facă simţită în Rusia şi îi îngrijorează pe unii experţi ruşi care se referă la o mânie tot mai mare din partea poporului rus, relatează La Libre Belgique citat de Rador.

Aceste îngrijorări au făcut obiectul principal al celebrei emisiuni de televiziune de propagandă a lui Vladimir Soloviov. Cunoscut pentru declaraţiile sale extravagante referitoare la războiul din Ucraina, moderatorul rus a încercat să orienteze dezbaterea spre felul în care autorităţile pot recâştiga încrederea poporului după retragerea trupelor ruse din mai mute oraşe ucrainene. Dar emisiunea a luat foarte repede o altă turnură.

Cotidianul belgian „Het Laaste Nieuws” arată astfel că invitaţii la talk-show au vorbit despre o eventuală revoltă a poporului rus. Profesorul Dmitri Evstafiev, de la universitatea HSE din Moscou, a declarat că răbdarea poporului nu este infinită şi că ţara trebuie neaparat să obţină alte succese militare pentru a-şi păstra imaginea. „Să nu credem că răbdarea societăţii este infinită, mai devreme sau mai târziu ea se va epuiza”.

Prezentatorul rus Tigran Keosayan a explicat şi el cum simte situaţia. „Există iritare. Această iritare şi această mânie sunt similare cu sentimentele care s-au manifestat în 1916 şi aceste sentimente trebuie să fie evitate”. Îngrijorându-se de rolul pe care îl pot juca media asupra mentalului populaţiei ruse, el a lăsat să se înţeleagă că situaţia actuală este comparabilă cu cea care predomina în 1916 înainte de a da naştere revoluţiei bolşevice.

Ceilalţi invitaţi, mai optimişti, au declarat că Rusia nu trebuie să intre în panică. Moderatorul Vladimir Soloviov a redirecţionat dezbaterea spre strategia militara ce trebuie adoptată, înainte de a declara că „Rusia trebuie să câştige războiul său ‘contra NATO’ şi sabotorii, teroriştii, trădatorii şi dezertorii trebuie executaţi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Rusia va intra într-un război civil groaznic după capitularea necondiționată din Ucraina. Probabil la sfârșitul acestuia 5 state vor emerge din actualul imperiu rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *