EXPERȚI: Tarifele la gaze trebuiau să scadă mai mult
Experţii au acuzat ANRE de lipsă de transparenţă la revizuirea tarifelor, dar şi că ar fi capturată de politicieni.
Sergiu Tofilat, unul dintre experţi, a menţionat că ANRE a adoptat decizia prin care a revizuit tarifele la gaze într-o şedinţă închisă invocând urgenţa chestiunii. Însă, menţionează expertul, legislaţia prevede expres că şedinţe de urgenţă au loc în cazuri excepţionale care sunt stabilite de organele competente, dar nu la discreţia ANRE. Sergiu Tofilat a subliniat că, în conformitate cu calculele făcute de el şi colegii săi, tarifele trebuiau reduse mai mult. În acest context experţii vor cere de la administraţia ANRE desfăşurarea unor consultări publice cu referire la tarife. În acelaşi timp, vor sesiza Procuratura Generală privind acţiunile Consiliului de administrare al ANRE, şi vor cere Parlamentului să organizeze audieri cu referire la stabilirea tarifelor la gaze.
Expertul Victor Parlicov, care este şi fostul conducător al ANRE, a remarcat că legislaţia prevede organizarea obligatorie a consultărilor publice anume cu scopul de a elimina orice dubii în privinţa deciziilor luate. Cât ţine de tariful la gaze, el a calculat că preţul la achiziţii a scăzut cu circa 700 de lei, iar în urma anulării unui amendament în Parlament, tariful s-a redus cu încă 300 de lei la o mie de metri cubi. Astfel, tariful final trebuia să fie cu circa 1000 de lei mai mic, însă conform tarifului nou stabilit el s-a redus cu circa 600 de lei la o mie de metri cubi.
Un alt expert, Sergiu Ungureanu, a menţionat că în Moldova demult trebuie să se treacă la achitarea gazului în funcţie de calitatea acestuia, dar nu de volumul consumat. Potrivit expertului, consumatorii din Republica Moldova nu cunosc ce calitate de facto are gazul consumat, iar aceştia deseori depun sesizări privind puterea energetică slabă a gazului.
Experţii au subliniat că anterior premierul Pavel Filip a avut discuţii cu reprezentanţii companiei Moldova-Gaz şi la declaraţiile de presă a spus că urmează o micşorare a tarifului cu 11%. Peste o săptămână ANRE a adoptat noul tarif micşorat cu 10,9%. Experţii subliniază că în asemenea condiţii se prefigurează clar că ANRE este „capturată politic”, iar calculele nu le face Agenţia, ci politicienii care o conduc în realitate.
Pe marginea celor enunţate şi pentru a promova la nivel internaţional „eliberarea din captivitatea politicului” a ANRE, experţii vor depune o sesizare şi la secretariatul Comunităţii energetice în care vor comunica despre activitatea Agenţiei.
sursa: ipn.md