experții cred că moartea nu este ireversibilă, iar creierul poate fi salvat după zile întregi de la deces
Un expert în domeniul experiențelor de moarte clinică afirmă că, datorită avansurilor din medicina modernă, oprirea inimii – considerată de obicei un semn clar al decesului – devine o barieră tot mai ușor de depășit în prevenirea morții ireversibile. Conform acestui specialist, creierul uman poate rămâne recuperabil chiar și la câteva zile după ce toate celelalte semne vitale au încetat să mai fie prezente.
Într-un interviu pentru „The Telegraph”, Sam Parnia, profesor asociat de medicină la Centrul Medical Langone al Universității din New York, a subliniat că domeniul medical rămâne în mare parte depășit în înțelegerea sa despre moarte. Sam Parnia a citat studii recente, inclusiv cele efectuate la propriul său laborator, care sugerează că creierul uman poate rămâne „recuperabil” nu numai ore, ci şi chiar zile întregi după moarte. Un studiu notabil din 2023 a arătat că unii pacienți cu stop cardiac și-au păstrat amintiri despre experiențele din apropierea morții lor până la o oră după ce inima lor s-a oprit. În plus, activitatea creierului la acești pacienți a indicat un fenomen similar. În mod remarcabil, în 40% dintre aceste cazuri, activitatea creierului a revenit la niveluri normale sau aproape normale la o oră după resuscitarea cardiopulmonară. “Moartea nu este o stare ireversibilă” Aceste descoperiri, împreună cu alte studii, cum ar fi un experiment de la Yale, în care creierul decapitat de porc a fost reînviat până la 14 ore după decapitare, l-au determinat pe Parnia să conteste ideea că moartea este o stare ireversibilă. „Este pur și simplu o convenție socială care nu este conformă cu realitățile științifice. Dacă eliminăm acea etichetă socială care ne face să credem că totul se oprește și o privim în mod obiectiv, moartea este practic un proces de vătămare”, a spus Parnia.
Potrivit omului de ştiinţă, acest proces poate fi inversat nu numai prin utilizarea mașinilor de oxigenare cu membrană extracorporală (ECMO), care funcționează ca un substitut pentru inimă și plămâni, ci și prin combinații specifice de medicamente care s-au dovedit promițătoare în revigorarea animalelor, scrie lovendal.ro. Parnia a dezvăluit că echipa sa ar putea fi singura din întreaga lume care administrează aceste așa-numite „cocktailuri CPR” – un amestec de epinefrină, metformină, vitamina C, vasopresină și Sulbutiamină – la pacienții cu stop cardiac, în încercarea de a-i readuce la viață. Parnia speră că într-o zi societatea va vedea moartea nu ca pe o ultimă graniță, ci ca pe o condiție care poate fi inversată imediat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Tampitilor ! Moartea e o trecere, prin care sufletul se dezbraca de haina veche, uzata, distrusa si urmeaza sa renasca intr-un alt corp tanar, fara boli si degradare. La ce bun sa pastrezi doar mintea sau doar capul si sa il atasezi la un corp de robot ? Oameni prosti ! Asa-zis savanti care mai mult rau fac decat bine.