Experții: Formatul „5+2” nu soluționează conflictul transnistrean

Experții consideră că autoritățile R. Moldova au ratat posibilitatea de a stabili un dialog cu populația de pe malul stâng al Nistrului, care are de ales în prezent între perspectiva europeană și uniunea euroasiatică.
Pe 1 noiembrie a avut loc prima întâlnire a Clubului Experților și Jurnaliștilor, organizată cu sprijinul Institutului pentru Politici Publice și Fundația Friedrich Ebert, în cadrul căreia a fost discutată problema soluționării conflictului transnistrean. La discuții au participat experții Oazu Nantoi, Arcadie Barbăroșie și Radu Vrabie.
Potrivit lor, așa-zisele alegeri prezidențiale din republica separatistă nistreană au dus la schimbarea unui status-quo de 20 de ani în politica internă de la Tiraspol. Deși Moscova l-a susținut în mod vădit pe spicherul Anatolie Caminski, alegerile au fost câștigate de mai tânărul Evgheni Șevciuk. „Veșnicul” lider al regimului Igor Smirnov nu a reușit să convingă electoratul cu mesaje patriotice, așa cum nici Rusia nu a reușit să-și impună candidatul. Ceea ce demonstrează că populația din regiune nu este manipulată în totalitate de Kremlin. Prima concluzie a experților este că, în acest context, autoritățile de la Chișinău au ratat posibilitatea de a stabili un dialog cu oamenii din stânga Nistrului.
Șevciuk a moștenit o situație dezastruoasă în domeniul social-economic. Cu un deficit bugetar de 70%, regimul secesionist nu s-ar fi descurcat fără ajutorul Federației Ruse.
Negocierile au format „5+2” între Chișinău și Tiraspol, iar politica „pașilor mici” nu a dus decât la relansarea circulației trenurilor prin segmentul transnistrean. Participanții au remarcat că nu există și nici nu a existat o strategie de soluționare a conflictului transnistrean. R. Moldova nu a enunțat niciodată planurile sale de după o eventuală reintegrare. Totodată, atunci când s-a anunțat politica „pașilor mici” nu s-a indicat direcția spre care trebuie să meargă părțile implicate. Oazu Nantoi susține că în regiune concurează două perspective: integrarea europeană și uniunea euroasiatică. Totuși, în pofida faptului că negocierile riscă să ajungă într-un punct mort, experții observă că lipsa oricărui dialog ar dăuna și mai mult relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol.