Politică

Experții: Formatul „5+2” nu soluționează conflictul transnistrean

Experții consideră că autoritățile R. Moldova au ratat posibilitatea de a stabili un dialog cu populația de pe malul stâng al Nistrului, care are de ales în prezent între perspectiva europeană și uniunea euroasiatică.

Pe 1 noiembrie a avut loc prima întâlnire a Clubului Experților și Jurnaliștilor, organizată cu sprijinul Institutului pentru Politici Publice și Fundația Friedrich Ebert, în cadrul căreia a fost discutată problema soluționării conflictului transnistrean. La discuții au participat experții Oazu Nantoi, Arcadie Barbăroșie și Radu Vrabie.

Potrivit lor, așa-zisele alegeri prezidențiale din republica separatistă nistreană au dus la schimbarea unui status-quo de 20 de ani în politica internă de la Tiraspol. Deși Moscova l-a susținut în mod vădit pe spicherul Anatolie Caminski, alegerile au fost câștigate de mai tânărul Evgheni Șevciuk. „Veșnicul” lider al regimului Igor Smirnov nu a reușit să convingă electoratul cu mesaje patriotice, așa cum nici Rusia nu a reușit să-și impună candidatul. Ceea ce demonstrează că populația din regiune nu este manipulată în totalitate de Kremlin. Prima concluzie a experților este că, în acest context, autoritățile de la Chișinău au ratat posibilitatea de a stabili un dialog cu oamenii din stânga Nistrului.

Șevciuk a moștenit o situație dezastruoasă în domeniul social-economic. Cu un deficit bugetar de 70%, regimul secesionist nu s-ar fi descurcat fără ajutorul Federației Ruse.

Negocierile au format „5+2” între Chișinău și Tiraspol, iar politica „pașilor mici” nu a dus decât la relansarea circulației trenurilor prin segmentul transnistrean. Participanții au remarcat că nu există și nici nu a existat o strategie de soluționare a conflictului transnistrean. R. Moldova nu a enunțat niciodată planurile sale de după o eventuală reintegrare. Totodată, atunci când s-a anunțat politica „pașilor mici” nu s-a indicat direcția spre care trebuie să meargă părțile implicate. Oazu Nantoi susține că în regiune concurează două perspective: integrarea europeană și uniunea euroasiatică. Totuși, în pofida faptului că negocierile riscă să ajungă într-un punct mort, experții observă că lipsa oricărui dialog ar dăuna și mai mult relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *