Actualitate

Exploatarea gazelor și inundațiile – principalele cauze ale cutremurelor de la Galați

"Cauzele posibile ale fenomenului de instabilitate a terenului din zona Izvoarele – Slobozia Conachi pot fi naturale sau antropice", precizeaza IGR.

Cauze naturale: sunt asociate direct amplasarii acestor localitati peste pachete de depozite predominant neconsolidate (nisipuri si pietrisuri), ce alcatuiesc partea superioara a pachetului de depozite ce revin stratigrafic Pliocenului superior si Cuaternarului inferior (Pleistocenului inferior). Aceste fenomene pot fi puse pe seama unor procese de sufoziune mecanica care pot determina modificari ale suprafetei terenului, ce pot ajunge chiar pina la aparitia unor pilnii de sufoziune. 

Acestea pot fi amplasate de-a lungul unor falii, situatie in care zonele afectate pot avea o dispunere liniara. Procesele de sufoziune mecanica pot fi declansate, respectiv favorizate si de o activitate seismica ce poate conduce chiar la eventuale fenomene locale de lichefiere a nisipurilor neconsolidate din subsolul acestei zone. (Proces de spalare si de transportare a particulelor fine din rocile afanate sub actiunea circulatiei apelor subterane, conform dexonline.ro).

Cauze antropice (care tin de activitatea umana):

Se evidentiaza clar posibilele fenomene de tasare diferetiala a terenurilor, datorate exploatarii de petrol si gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenta pe care se afla amplasate si localitatile Izvoarele si Slobozia Conachi. 

Activitatea veche de exploatare pe aceasta structura cit si actualele sonde de extractie amplasate spre est, in zona localitatilor Negrea si Schela, pot fi avute in vedere cauze antropice de modificare a suprafetei terenului. Acest fapt este posibil, avind in vedere fragilitatea nivelelor impermeabile ce separa nivele nisipoase cu petrol si gaze. 

O activitate de extractie bazata si pe sonde injectie ar amplifica aparitia unor fenomene de instabilitate in tot acest areal.
Alte fenomene de instabilitate pot fi legate de eventualele prabusiri ale malurilor abrupte de loess ce formeaza partea superioara a versantului sting al vaii Suhu, maluri abrupte la baza carora se afla intregul sat Izvoarele. 

IGR noteaza ca trebuie evitata focalizarea atentiei pe microseisme, care "doar rar depasesc magnitudinea de 3 ML, pentru ca nu acestea pot fi facute responsabile de craparea scoartei, de tasari brutale ale terenului sau de aparitia de pornituri insotite de distrugeri ale fundatiilor constructiilor".

"Examinand evolutia in timp a magnitudinii la care sunt produse aceste microseisme prezentate in raportul pus la dispozitie de cercetatorii Institutului de Fizica Pamantului se poate constata ca din totalul de cca 220 de microseisme doar 8 depasesc magnitudinea de 3ML in conditiile in care zona, care este recunoscuta ca o zona cu seismicitate peste medie, a produs si cutremure cu magnitudini mai mari de 4, dar care nu au fost insotite de evenimente deosebite sau pagube materiale", se arata in acest raport preliminar, in care se adauga insa ca "aceste seisme au putut cel mult sa deschida (prin reactivare) o falie sau un sistem de falii in arealul vaii Suhu ceea ce a permis apelor de suprafata sa se infiltreze in zone mai adanci, pana atunci uscate". 

Inundatiile, posibila cauza In plus, "volumele mari de apa care s-au scurs in ultima perioada atat prin albiile de suprafata dar si prin acviferele de mai mica sau mai mare adancime au putut de asemenea sa produca eroziuni puternice si deranjamente in constitutia litologica a paturilor impermeabile ale acviferelor, conducand la amorsarea unor fenomene de sufoziune, umectare si compactizare a formatiunilor din subasmentul acestora, formatiuni slab consolidate de tipul nisipurilor ce se dezvolta pana la adancimi de cel putin 400m in aceste zone".

Institutul Geologic subliniaza ca doar 5 locuinte, grupate pe un areal restrans, prezinta "probleme semnificative", mentionand ca "nu exista posibilitatea verificarii vechimii crapaturilor existente in peretii locuintelor, a braului de ciment ce le inconjoara".

"Pentru stabilirea cu precizie a cauzelor reale care au determinat aparitia fenomenelor de instabilitate a terenului in aceasta zona sunt necesare insa studii detaliate de teren si analize ale datelor de orice natura legate de activitatea antropica din arealul stucturilor petrolifere conturate si exploatate in partea de sud a Campiei Covurlui", se mai arata in acest raport.

Sursa: hotnews.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *