Expoziție cu documente despre alegerile organizate de-a lungul timpului în România, la MAI
Cel mai vechi document expus este Legea electorală a lui Alexandru Ioan Cuza din 1864, din colecția Monitorul Oficial al României.
Și corespondența administrativă, prin care primarii sau prefecții anunțau telegrafic Diviziunii Administrative rezultatul alegerilor și expedierea dosarelor prin poștă către Comisia Centrală Electorală, dar și reclamații ale unor nereguli vizând, în special, intervenția prefecților și a "dorobanților" în secțiile de votare au stârnit curiozitatea vizitatorilor.
Din alte documente, vizitatorii au aflat despre demersurile organizatorice ale corpurilor legislative, ale Ministerului de Interne (Diviziunea Administrativă) și ale Coroanei de convocare a electoratului în cazul alegerilor generale parlamentare sau în situații punctuale de vacantare a unor mandate.
Alte atracții ale expoziției au fost certificate emise de autoritățile locale, liste de alegători pe circumscripții, împuterniciri sau delegații din partea unor partide politice pentru a fi reprezentate la secția de votare, precum și multe alte documente despre alegerile din România ale căror puncte de referință au fost Constituțiile de la 1866, 1923 și 1938 și legile electorale aferente.
Nezir Gelaledin, consilier al ministrului Afacerilor Interne, a declarat duminică, pentru AGERPRES, că vizitatorii pot vedea la expoziție și semnele electorale sub care se desfășurau alegerile în trecut, precum și multe alte afișe ce îndemnau la vot de partea uneia sau alteia dintre formațiunile politice din acea perioadă.
"Sunt numai câteva dintre documentele pe care Arhivele Naționale le au despre organizarea alegerilor în decursul vremii în țara noastră. (…) Este o retrospectivă a modului în care erau organizate scrutinurile (…) și a legilor electorale ", a adăugat Nezir Gelaledin.
Organizată de Arhivele Naționale și Direcția Informare și Relații Publice din MAI, expoziția a fost deschisă tuturor celor interesați, în fiecare sâmbătă și duminică, între anumite ore, începând din 9 noiembrie și mai poate fi vizitată și pe 10 decembrie, în intervalul orar 9,00 — 14,00.
sursa: agerpres.ro