ActualitateSănătate

‘Făina’ de banane, descoperirea care schimbă industria patiseriei și cofetăriei

Ceva cu adevărat minunat se întâmplă când folosești coaja de banană ca ingredient. Un studiu recent a arătat că, dacă cojile de banană sunt albite, uscate și măcinate până la obținerea unei făini, acestea pot fi transformate în produse de patiserie care au un gust la fel de bun, dacă nu chiar mai bun decât produsele pe bază de făină de grâu.

  Cu excepția cazului în care nu sunteți un cititor devotat al blogurilor de gătit vegane, probabil că nu v-ați gândit niciodată să folosiți la gătit o coajă de banană. Dar nu numai că este perfect sigură, dar oamenii de știință au demonstrat, de asemenea, că este cu adevărat bună pentru sănătate. Atunci când produsele pregătite în cadrul experimentului au fost testate la gust, consumatorii au declarat că au fost la fel de mulțumiți de arome ca și în cazul prăjiturilor cu zahăr fără coajă. Veți primi chiar și o porție generoasă de minerale și nutrienți care luptă împotriva cancerului. Îmbogățite cu făină din coji de banane, de exemplu, fursecurile cu zahăr realizate în cadrul studiului conțineau mult mai multe fibre, magneziu, potasiu și compuși antioxidanți.

Partea proastă este că, adăugând prea multă făină din coji de banane, prăjiturile au fost oarecum maronii și tari, probabil din cauza tuturor fibrelor suplimentare. Dar atunci când loturile au fost făcute cu făină care conținea 7,5 la sută coajă de banană, textura fursecurilor a atins un echilibru mult mai atrăgător. Ca un bonus, produsele s-au păstrat bine și pe raft timp de trei luni la temperatura camerei. Produsele cu făină din coajă de banană au un termen de valabilitate mai crescut  
În timp ce studiul a analizat doar consecințele adăugării cojilor de banane în prăjiturile coapte, rezultatele sugerează că utilizarea făinii din coji de banane în pâine, prăjituri și paste ar putea fi, de asemenea, de luat în considerare. Anul trecut, de exemplu, un studiu asupra prăjiturilor cu făină din coji de banane a ajuns la concluzia că pielea galbenă a fructului oferă o culoare alimentară naturală produsului copt, precum și un plus nutrițional. Un studiu din 2016 a constatat că înlocuirea a până la 10 % din făina de grâu cu făină din coajă de banană poate îmbogăți pâinea coaptă cu un conținut mai mare de proteine, carbohidrați și grăsimi, potrivit Science Alert. Consumul cojii acestui fruct nu este doar o opțiune sănătoasă, ci poate contribui la reducerea risipei alimentare. Aproximativ 40 la sută din greutatea unei banane se află în coaja sa și, de cele mai multe ori, această coajă plină de nutrienți este pur și simplu aruncată. Sigur, cojile de banane sunt destul de inutile atunci când sunt crude. Dar dacă sunt pregătite corect, pot avea un gust nemaipomenit de bun. Este posibil chiar să prelungească durata de valabilitate a unor produse, deoarece cojile au proprietăți antioxidante și antimicrobiene. Același lucru este valabil și pentru alte coji de fructe, cum ar fi coaja de mango, despre care s-a constatat, de asemenea, că sporește proprietățile antioxidante ale unei prăjituri și îi îmbunătățește aroma. Așadar, data viitoare când decojești o banană, ia în considerare păstrarea cojii. S-ar putea să vă mulțumiți mai târziu.    

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *