Economie

Falsul în declarațiile de averi atrage răspundere penală

Deși, conform legislației, termenul limită de depunere a declarațiilor cu privire la venituri și proprietate, precum și a declarațiilor de interese personale va expira în mai puțin de o săptămână, până ieri, 25 martie, au fost depuse la Comisia Națională de Integritate (CNI) aproximativ jumătate din numărul necesar. „Până acum, circa 23 de mii de declarații din cele circa 50 de mii, care ar urma să ne parvină, au ajuns la CNI. Vineri, 22 martie, erau 22.100 de declarații, spre exemplu, cu precizarea că este vorba de două tipuri de declarații”, a relatat Anatolie Donciu, președintele CNI. 

Tipuri de sancțiuni

Întrebat care dintre cele cinci categorii care trebuie să depună declarațiile sunt cei mai exemplari, președintele CNI a punctat că este foarte dificil de identificat care sunt cei mai disciplinați. „Dacă termenul limită este 31 martie, eu nu pot impune pe cineva să depună declarația astăzi”, a spus Donciu. Mai mult, începând cu 1 aprilie, colectorii, persoanele responsabile pentru acumularea declarațiilor într-o instituție respectivă, vor depune la CNI o listă a persoanelor care nu au depus declarația. Astfel, pentru nerespectarea legislației ce ține de declararea veniturilor, proprietăților și intereselor personale, există trei tipuri de sancționare: disciplinară, contravențională și penală. „Sancțiunea contravențională, care ține de încălcarea termenului de declarare a veniturilor și a proprietăților, prevede o amendă de la 1500 la trei mii lei. Pentru falsul în declarații este stabilită răspunderea penală, care prevede pedeapsa maximă de până la 12 mii lei sau închisoare până la un an, cu privare de drepturi de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani”, a afirmat Anatolie Donciu.

Urmează prelucrarea lor

Așadar, după depunerea declarațiilor, urmează etapa de procesare a acestora, prima etapă fiind scanarea lor, apoi are loc hașurarea datelor cu caracter personal. „Ulterior, declarațiile hașurate urmează a fi plasate pe site-ul CNI, unde va avea acces publicul. Totodată, odată cu procesarea lor, va începe procedura de verificare, care constă în analiza comparativă a datelor incluse în declarații cu cele care sunt oficiale, în baza de date a instituțiilor respective”, a spus Anatolie Donciu.

Dat fiind faptul că 31 martie este o zi nelucrătoare, termenul limită pentru depunerea declarațiilor se consideră data de 1 aprilie.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *