Actualitate

Fără “Facebook” şi “Odnoklassniki” în cămine

Promisiuni electorale neacoperite

Ce-i drept, unii sceptici declarau încă atunci, pe site-urile de socializare, că hotărârea e o momeală pentru studenţi, un fel de promisiune electorală deşartă, cum se obişnuieşte în Moldova. De atunci s-au scurs zece luni, şi prezicerile scepticilor se cam adeveresc. Din cele 1400 de calculatoare promise, au ajuns la destinaţie aproape 400. Deşi unele instituţii au pregătit deja sălile, mobilierul necesar, calculatoare aşa şi nu au primit. Explicaţia care li se dă acum este: nu sunt bani. Curios, dar în noiembrie 2010, când a fost adoptată hotărârea, oare nu se ştia de câţi bani e nevoie pentru ca ea să fie implementată?

Aşadar, în lipsa resurselor financiare proiectul a „îngheţat”. Potrivit lui Tudor Darie, consilier al primului ministru, până în prezent au fost dotate cu calculatoare şase universităţi şi patru colegii. „În mediul universitar aproape că am încheiat executarea hotărârii de Guvern, dar per total noi am dotat circa o treime din cămine, ceea ce nu este atât de puţin”, a declarat Tudor Darie. Astfel, 105 calculatoare au fost repartizate Universităţii de Stat, 20 – Academiei de Studii Economice, 42 au ajuns la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, 35 – la Universitatea „Alecu Russo”, Bălţi, zece – la Universitatea „B.P. Hasdeu”, Cahul, 84 – la Universitatea Agrară, iar 73 au fost date colegiilor de Construcţii din Chişinău (30) şi Hânceşti (13), Colegiului Naţional de Comerţ (10) şi Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (20).

Dar nici instituţiile care au primit calculatoare nu se grăbesc să le pună la dispoziţia studenţilor. De exemplu, la Colegiul de Construcţii din capitală studenţii vor putea intra în săli abia peste vreo săptămână, şi asta pentru că mai trebuie să rezolve problema conectării la Internet. Directorul colegiului, Valeriu Pelivan, spune că a făcut nişte demersuri către Ministerul Educaţiei şi compania prestatoare de servicii Internet pentru a le oferi o reducere de preţ. „Ei ne-au propus un preţ de peste 2000 lei de conectare, respectiv şase mii de lei pentru cele trei săli, dar noi am solicitat să ni se ofere acelaşi pachet pe care l-am avut prin proiectul „Salt”, de circa 420 de lei. Vestea „proastă” pentru cei care adoră să exploreze ore în şir lumea virtuală a reţelelor de socializare este că… site-urile de genul Odnoklassniki sau Facebook vor fi blocate.

Victor Gârlea, preşedintele Comitetului Sindical al Studenţilor USM, susţine că în toate căminele funcţionează săli de calculatoare, câte cinci computere pentru fiecare cămin, dar nu toate sunt conectate la reţea.
În aşteptarea calculatoarelor sunt cei de la Universitatea Tehnică. Emilia Filipov, directoarea orăşelului studenţesc UTM, spune că au fost pregătite toate sălile, s-a procurat mobilier, dar cele 90 de calculatoare se lasă aşteptate. Întrebată cam pe când vor putea intra în săli studenţii, ea a strâns din umeri. Deocamdată nu se cunoaşte când se va întâmpla asta…

Potrivit lui Tudor Darie, R. Moldova a înaintat o cerere către partenerii europeni şi, în cazul în care răspunsul acestora va fi pozitiv, în câteva luni toţi studenţii ar putea beneficia de acces gratuit la Internet.

Precizăm că, iniţial, Guvernul promisese dotarea cu calculatoare şi conectarea la Internet a tuturor celor 90 de cămine studenţeşti ale instituţiilor de învăţământ superior, 68 ale colegiilor şi a 117 cămine ale şcolilor profesionale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *