Eveniment

Festivalul etniilor: un eveniment de excepție, ignorat în mod excepțional de reușit de către autoritățile R. Moldova

Problema etniilor, la noi, în R. Moldova, face parte din categoria celor „sensibile”. „Sensibilitatea” e dublă, ea venind atât din partea minorităților etnice, cât și din partea populației majoritare. Nu voi face aici istoricul ei, menționând doar următoarele: autoritățile R. Moldova, de la primul președinte, Mircea Snegur, și până la actualul Nicolae Timofti, au abordat într-o cheie puțin spus neinspirată această problemă: nu a existat o abordare creatoare și responsabilă a procesului dificil de integrare a minorităților în viața spiritual-culturală a RM. Acțiunile organizate de stat legate de viața etniilor au fost întotdeauna nepermis de birocratizate și politizate. Noi ne obișnuisem deja cu modul iresponsabil în care se dădeau în spectacol „conducătorii de vârf”, „vizitând” expozițiile organizate de reprezentanții etniilor: televiziunile prezentau pe larg, cu lux de detalii, cum aceștia treceau de la o masă la alta gustând din dulcețurile și tăriile de pe mese, pozau împreună cu aceștia, se ștergeau la gură, sughițau în spirit patriotic și internaționalist și plecau să se ocupe de grijile țării. Etniile, rămâneau să strângă mesele și să se confrunte în continuare cu problemele care rămâneau nerezolvate.

Să remarcăm în context că statul alocă totuși niște resurse din buget pentru promovarea politicilor în domeniu, că există și un Birou al Relațiilor Interetnice (BRI) menit să le promoveze. Din păcate, acțiunile („festivalurile etniilor”) organizate până azi de BRI nu au devenit evenimente cu adevărat notorii și semnificative în viața culturală a Moldovei, ele rămânând la faza …gustărilor și a degustărilor.

Ceea ce și-a propus Complexul VATRA organizând primul Festival Etno-Balcanic a depășit categoric mentalitățile și viziunile autorităților asupra acestui fenomen. Organizatorii au încercat să integreze cultura etnicilor de pe teritoriul R. Moldova într-un cadru geografic și spiritual mai larg: cel balcanic. A fost deci, pentru autorități, o ocazie extraordinară de a contribui și de a participa la un eveniment cultural scos de sub dictatul intereselor politice partizane, un eveniment organizat de o structură nestatală, fără bani din bugetul statului.

Pe site-ul BRI vineri a fost postată o informație din care am aflat că „Complexul Etno-Cultural „Vatra”, în parteneriat cu Biroul Relaţii Interetnice, organizează în perioada 16-17 august, primul Festival Etno-Balcanic, eveniment care promite invitaţilor o atmosferă de vis şi de a-i cufunda în tot ce înseamnă tradiţie”. Nu știu cu ce a contribuit BRI ca invitații să se „cufunde într-o atmosferă de vis…”. Aflăm în continuare că „la festival vor fi prezenți și reprezentanți ai minorităților naționale din Republica Moldova cu un program special de muzică și dans, iar ansamblurile și colectivele muzicale din toată țara vor prezenta folclorul și tradițiile naționale”. Din nou, rămân nedumerit, fiindcă nu am putut afla cu ce a participat concret BRI la acest program.

Am urmărit, timp de două zile, cu atenție evoluția colectivelor artistice din R. Moldova. Nu am alte cuvinte decât de laudă: am văzut efort, dăruire, talent. Nu am văzut însă care este contribuția statului. În prima zi, statul a fost prezent prin persoana președintelui Parlamentului, Igor Corman. A doua zi nu a mai fost nimeni. Finalul, care ar fi trebuit „să încunune opera”, a fost trist. Moderatorul Festivalului, actorul Andrei Sochircă (apropo, a moderat excelent, nu știam că are talent și în acest domeniu!) a fost nevoit să anunțe că „diplomele laureaților vor fi trimise prin poștă de către BRI”. De ce prin poștă? De ce nu au fost înmânate pe loc, după cum ar fi fost frumos și normal? Cu ce alte „probleme globale” e ocupat BRI (statul) de nu a reușit să pregătească diplomele și să le înmâneze festiv chiar acolo, unde a avut loc festivalul?

Nu aștept răspuns la aceste întrebări, pentru că, știu, nimeni nu va răspunde. Rămân cu un gust amar după acest festival pentru că m-am convins încă o dată că cei care conduc astăzi Moldova, ca și cei de ieri, au alte interese decât armonizarea relațiilor interetnice în societate. Pentru ei minoritățile naționale sunt doar un factor statistic și electoral. (Dacă festivalul ar fi avut loc mai aproape de ziua scrutinului, presupun, că mulți „oficiali” ar fi dat buzna cu diplome și medalii…).

Primul Festival al etniilor din R. Moldova, organizat de o structură privată, non-bugetară, cu eforturi financiare considerabile, a fost un mare succes al organizatorilor, personal al domnului Nicolae Avram și al echipei sale, deși a rămas în afara preocupărilor „părinților națiunii și ai etniilor”. Probabil, aceștia sunt ocupați cu elaborarea unei noi liste de „personalități marcante” care trebuie decorate în preajma sărbătorilor naționale din august…

… Apropo de diplomele care nu au fost înmânate: mă mângâi cu gândul că cei de la BRI le vor expedia, totuși, prin poștă, cum au promis, și nu vor încurca adresele.



Foto: Ramin Mazur

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *