Sănătate

Fiecare trebuie să ştie!

Vă ofer textul tradus ca să vedeţi despre ce era vorba.

În timpul unui picnic, o tânără s-a împiedicat şi a căzut. Prietenii ei au dorit să cheme ambulanţa, însă fata i-a asigurat că totul e bine şi că s-a împiedicat din cauza pantofilor ei noi.

Deoarece tânăra era palidă şi tremura, cei de lângă ea au ajutat-o să se ridice şi i-au oferit ceva de mâncare. Restul zilei, Inga (aşa o chema pe fată) l-a petrecut vesel şi plăcut. Mai târziu, soţul ei i-a sunat pe toţi şi le-a comunicat că soţia lui a fost dusă la spital. La 23:00, ea s-a stins din viaţă.

La picnic tânăra a suferit un accident vascular cerebral (AVC). Acesta apare atunci când un vas de sânge (o arteră) care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin. Dacă prietenii ei ar fi ştiut cum arată simptomele AVC-ului, femeia poate şi astăzi ar fi fost în viaţă.

Unii oameni nu mor îndată după producerea AVC-ului. Deseori, ei sunt în situaţia în care pot fi ajutaţi.
Neurochirurgii spun că dacă reuşesc să ajungă la victimă timp de trei ore, atunci consecinţele atacului pot fi lichitade. Faza constă în faptul că e necesar să recunoaşteţi şi să diagnosticaţi AVC-ul în primele trei ore – ceea ce nu e deloc uşor.
Sunt patru paşi după care puteţi recunoaşte rapid un accident vascular cerebral:

– rugaţi persoana să zâmbească (ea nu va putea face acest lucru);

– rugaţi persoana să rostească un enunţ simplu (de ex. „Astăzi vremea e frumoasă”);

– rugaţi persoana să ridice ambele mâini (persoana sau nu va putea sau le va ridica doar parţial);

– rugaţi persoana să scoată limba afară (dacă limba e deformată, întoarsă – atunci e un indicator sigur al AVC).

Dacă persoana nu poate face cel puţin una dintre acţiunile de mai sus, atunci chemaţi ambulanţa şi descrieţi simptomele la telefon.
Un medic cardiolog spunea că transmiţând acest mesaj la cel puţin 10 oameni, puteţi fi siguri că o viaţă – chiar şi a dumneavoastră – va fi salvată.

În Moldova sute de oameni mor anual din cauza faptului că nu au fost ajutaţi la timp. De multe ori medicii nu ajung la suferind pentru că pur şi simplu nu sunt chemaţi din cauza neglijenţei sau din cauza ignoranţei.

Nu e deloc complicat să reţinem cei patru indicatori care ne pot ajuta să salvăm o viaţă. Preţuiţi viaţa dvs. şi a celor din jur!

Elena Sărăteanu

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *