Editorial

Filantropia electorală ca semn al degradării societății

Însă trebuie să recunosc că, zilele trecute, mi-a fost dat să văd cum ajunge la „nivelul următor” această campanie de împărțit bunuri prin sate, care nu poate fi calificată altfel, decât ca mită electorală. Deși, în cazul despre care vorbesc, sentimentul de îndurerare și de revoltă prevalează cardinal asupra celui de dispreț. O familie dintr-un sat din nordul Republicii Moldova a rămas fără vacă, după ce aceasta a murit. Din grija unui vecin, o scrisoare a ajuns la Marian Lupu, președintele Partidului Democrat din Moldova, care, la rândul lui, a însărcinat organizația teritorială Ocnița să cumpere o nouă vacă pentru familia aflată în impas. În Joia Mare, vaca a fost cumpărată și adusă în curtea noilor stăpâni.

N-ar fi fost posibil ca acest gest filantropic (pe toți politicienii noștri îi încearcă filantropia taman înainte de niște alegeri noi) să se realizeze fără… camera de luat vederi? Așa, poate am fi evitat să ni se facă rușine când îl ascultam pe PDM-istul șef din Ocnița, cum vorbea despre cadoul de la „Marian Ilici Lupu”, care „o să vină și el aici, la dumneavoastră, mai încolo”. Și nu ne-ar fi lovit această realitate drept în frunte: am degradat atât de mult, încât votul nostru poate fi cumpărat în schimbul mijloacelor de bază care asigură supraviețuirea unei persoane sau familii.

Această stare este mai josnică, sub aspect moral, decât lipsirea oamenilor de libertate și legarea lor de glie la începutul feudalismului. Nimeni nu venea să-ți cumpere votul în schimbul unor obiecte sau animale care-ți asigură existența, pe atunci. Le aveai datorită muncii tale, chiar dacă erai nevoit să-i împarți roadele cu seniorul feudal pe domeniul căruia trăiai și al cărui pământ îl lucrai.

Acum, avem o situație în care cei mai mulți cetățeni ai acestui stat, mai ales din sate, sunt menținuți cu forța într-o sărăcie cruntă, tocmai pentru a putea fi sensibilizați de asemenea gesturi „caritabile” ale „boierilor” noștri de la Partidul Democrat și celelalte partide, care s-au comportat, în vânătoarea de voturi, aproape la fel. Zic „aproape”, deoarece în cazul ultimei campanii de promovare a PDM, ridicolul situației a depășit orice limite, cu fruntași ai partidului, precum Sergiu Sîrbu și alții, îmbrăcați și încălțați la patru ace, săpând gropi cu hârlețul sau vopsind porți.
Dacă acesta e răspunsul pe care PDM îl dă societății la scăderea dramatică a partidului și a finanțatorului acestuia, Vladimir Plahotniuc, în topul încrederii și în preferințele electorale ale cetățenilor, atunci șansele sale să mai poată spera la o prezență semnificativă în viața politică sunt minore. Este, de fapt, și un indicator al respectului pe care-l au (mai bine zis: nu-l au) acești parveniți și infractori politici, pentru propriii cetățeni. Vii în curtea omului și dai de 2-3 ori din hârleț și de tot atâtea ori din pensulă, până te filmează și te fotografiază presa pe care ți-ai adus-o până acolo, apoi pleci satisfăcut că ți-ai făcut numărul și „proștii” te vor mai vota o dată. Numai că nu toți cetățenii sunt niște proști.
Mulți dintre ei vor lua „cadourile” voastre și le vor folosi, inclusiv unele de dimensiunile și importanța celui acordat familiei despre care am vorbit mai sus. Deoarece aceste cadouri le vin tot din banii lor, de fapt. Și nu trebuie să-ți fie rușine să iei ce este al tău. Însă, de la votat masiv cu PDM, vă puteți lua gândul, deoarece ați arătat tuturor locuitorilor acestei republici cine sunteți din 2009 până acum, iar astăzi mai vreți o șansă de la alegători.

După cum spun vorbitorii de engleză: Not going to happen (n.red.: Nu se va întâmpla). 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *