Actualitate

Filat despre casele pentru deputați: NU vor primi cadouri!

""Avem deprinderi aparte, de a acorda atenție altor tipuri de noutăți. Audiența crește când este vorba de scandal. Deputații nu primesc locuințe. Solicitarea este de a lansa proiecte, cum sunt acelea în cazul medicilor, iar deputații să poată să își cumpere case. Nu sunt cadouri. În urma construcției acestui bloc, vor fi și alte apartamente care vor fi cumpărate de alți funcționari", a spus Filat.

Reamintim că, 47 de deputaţi moldoveni solicită guvernului să identifice şi să le aloce teren în centrul Chişinăului, pentru construirea unul bloc doar al lor, al parlamentarilor.

O parte dintre semnatari, însă, n-au de ce să-şi facă probleme din pricina condiţiilor de trai, observă publicaţia Adevărul, referindu-se la declaraţiile de venituri ale demnitarilor.

‘Deputatul cu cea mai scumpă casă vrea locuinţă socială de la stat’, titrează Ziarul Naţional. Chiar dacă indică în declaraţia sa de avere pentru anul 2012 trei case estimate la peste şapte milioane de lei (600.000 de dolari) şi situate în una dintre cele mai prestigioase zone ale oraşului, fostul deputat Valeriu Guma ‘nu s-a sinchisit să se îmbulzească’ printre deputaţii care au semnat solicitarea pentru locuinţe. Pe listă se mai regăseşte şi numele liberal-democratului Chiril Lucinschi, cunoscut drept un prosper om de afaceri, proprietarul a două apartamente şi al unei case în Chişinău, dar şi al unei vile în Odesa, Ucraina.

Referindu-se la acelaşi subiect, Timpul.md se întreabă dacă ‘ei, aleşii poporului, nu-şi pot cumpăra un apartament la preţuri de piaţă, atunci ce să facă o familie tânără? Iar dacă îşi permit, de ce mai au nevoie de un bloc nou?’

Economist publică o analiză despre impactul crizei din Ucraina asupra economiei Republicii Moldova. Autorii susţin că deprecierea hrivnei ucrainene poate conduce atât la reducerea exporturilor moldoveneşti în această ţară, cât şi la majorarea importurilor, având în vedere că produsele ucrainene vor deveni mai competitive. În acelaşi timp, criza din Ucraina pune în pericol căile comerciale ale Republicii Moldova cu Federaţia Rusă, care este principalul său partener comercial, dar şi cu alte state din CSI. De asemenea, ar putea afecta şi investiţiile străine. Expertul Adrian Lupuşor menţionează în ziar că ‘instabilitatea din Ucraina, un actor important pentru menţinerea echilibrului din regiunea transnistreană, ar putea descuraja şi mai mult investiţiile în Republica Moldova’.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *