Moldova

Filat SCOS DIN JOC de Curtea Constituțională. Un premier demis pentru suspiciuni de corupție nu poate fi candidat

Hotărârea a fost citită de Victor Popa: „Curtea Constituțională a hotărât se recunoaște constituțional decretul președintelui RM privind demisia Guvernului. Se declară neconstituțional decretul președintelui RM privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru. Prim-ministrul unui Guvern demis prin moțiune de cenzură pentru suspiciuni de corupție se află în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile. În cazul demiterii Guvernului, prin moțiune de cenzură, pentru suspiciuni de corupție, președintele RM, are obligația constituțională de a desemna un prim-ministru interimar dintre membrii Guvernului, integritatea cărora nu a fost afectată. Președintele RM nu este obligat să consulte fracțiunile parlamentare la desemnarea prim-ministrului interimar”.

Din partea deputaților liberali la ședință au fost prezenți liderul PL, Mihai Ghimpu, deputații Valeriu Munteanu și Gheorghe Brega. De cealaltă tabără au fost: ministrul Justiției, Oleg Efrim, consilierul prezidențial Ion Păduraru.

După ce solicitarea reprezentanților președinției au cerut recuzarea lui Victor Popa, magistrații au respins solicitarea ca fiind neîntemeiată. Potrivit deciziei înaltei Curţi, s-a declarat neconstituţional decretul preşedintelui privind desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru.

Din Hotărârea CC:

"Pornind de la argumentele invocate mai sus, Curtea Constituţională, în unanimitate, a recunoscut constituţional Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 534-VII din 8 martie 2013 privind demisia Guvernului. De asemenea, Curtea a declarat neconstituţional Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 584-VII din 10 aprilie 2013 privind desemnarea candidatului pentru funcţia de Prim-ministru. Totodată, Curtea a explicat că, în sensul articolelor 1 alin. (3), 101 alin. (2) şi 103 alin. (2) din Constituţie:

– Pornind de la argumentele invocate mai sus, Curtea Constituţională, în unanimitate, a recunoscut constituţional Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 534-VII din 8 martie 2013 privind demisia Guvernului. De asemenea, Curtea a declarat neconstituţional Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 584-VII din 10 aprilie 2013 privind desemnarea candidatului pentru funcţia de Prim-ministru. Totodată, Curtea a explicat că, în sensul articolelor 1 alin. (3), 101 alin. (2) şi 103 alin. (2) din Constituţie:

– Prim-ministrul unui Guvern demis prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie se află în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile;

– În cazul demiterii Guvernului prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie, Preşedintele Republicii Moldova are obligaţia constituţională de a desemna un Prim-ministru interimar dintre membrii Guvernului integritatea cărora nu a fost afectată;

– Preşedintele Republicii Moldova nu este obligat să consulte fracţiunile parlamentare la desemnarea Prim-ministrului interimar.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

De asemenea, Curtea a decis că un premier demis pentru corupţie este în imposibilitate de a-şi exercita funcţia. Decizia a fost adoptată cu vot unanim al membrilor Curţii Constituţionale.

Amintim că PL s-a adresat Curții Constituţionale, pentru ca aceasta să se exprime vis-a-vis deinterimatul funcţiei de prim-ministru în exerciţiu, menționând că aflarea lui Vlad Filat în funcţie este ilegală. În prealabil,Mihai Ghimpu i-a solicitat preşedintelui Nicolae Timofti să numească un alt premier interimar, președintele, însă, specificând că solicitarea liberalilor poartă un caracter politic.

Decizia Curții Constituționale privind menţinerea în funcţie a Prim-ministrului unui Guvern demis pentru motive de corupţie

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *