Moldova

Filat şi Lupu sunt prezidenţiabili, iar Voronin e depăşit

Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova, deşi fiecare a cincea persoană intervievată nu ştie cu cine să voteze, totuşi, dintre respondenţii care împărtăşesc anumite convingeri politice, 39% au pledat în favoarea Partidului Comuniştilor, un sfert dintre respondenţi şi-ar da votul pentru liberal-democraţi, iar democraţii şi liberalii ar acumula 15% şi, respectiv 13% dintre voturi, restul partidelor situându-se sub pragul electoral.

Totodată, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, preşedinte ar deveni fie actualul lider al Guvernului, premierul Vlad Filat, care ar acumula 15% dintre voturi, fie spicherul Parlamentului, Marian Lupu, care ar acumula 14% din sufragii. Vladimir Voronin s-a clasat pe locul trei.

Studiul realizat relevă o scădere a ratingului a liderului comunist şi a partidului lui. Rezultatele acestuia relevă faptul că numărul celor care ar vota pentru partidele din Alianţă a depăşit numărul celor care ar vota pentru comunişti. Mai mult decât atât, dacă rezultatele sondajului realizat în ianuarie îl desemnau pe Voronin ca fiind politicianul care se bucură de cea mai mare încredere din partea cetăţenilor, în numai jumătate de an acesta a pierdut 5% din rating, şi respectiv locul întâi, pe care s-a situat Vlad Filat. Totodată liderul PD, Marian Lupu urcă în topul încrederii populaţiei, bucurându-se de încrederea a 10% din respondenţi.

Părăsit de cei mai importanţi fruntaşi ai săi, PCRM pierde şi susţinerea cetăţenilor, iar sociologii prevăd că alegatorii vor începe să se reorienteze către forţele de stânga cu perspectiva”, a menţionat preşedintele asociaţiei, Victor Mocanu.
Totodată, sondajul reiterează opţiunea majorităţii cetăţenilor de a alege direct preşedintele ţarii şi deputaţii în baza circumscripţiilor uninominale. Astfel 67% dintre respondenţi au optat pentru alegerea directă a preşedintelui, în timp ce o treime dintre intervievaţi au spus că ar vota pentru modificarea Constituţiei, ce ar permite cetăţenilor să aleagă deputaţii doar în baza de circumscripţii uninominale.
Sondajul a fost efectuat în perioada 1-10 iunie 2012 pe un eşantion de 1591 de respondenţi. Marja de eroare este de plus/minus 2,6%.

(D.C.) 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *