Actualitate

(Film) Ce a făcut regele Mihai în Al Doilea Război Mondial – cea mai frumoasă poveste nespusă

Documentarul, care prezintă modul în care regele Mihai a gestionat situațiile de criză din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial — în special momentul 23 august — în România, va fi prezentat, marți seara, în premieră la Pro TV.

Filmul va fi transmis la ora 23,15, în ziua în care sunt celebrați 150 de ani de regalitate în România.

Documentarul a fost prezentat, în premieră de gală, săptămâna trecută, la un eveniment la care au participat principesa Margareta și principele Radu, membri din mediul politic românesc și ai corpului diplomatic.

John Florescu a spus că, inițial, numele filmului ar fi trebuit să fie "Regele care l-a păcălit pe Hitler", dar a fost greu de tradus din engleză în română și astfel a devenit "Războiul regelui".

"Regele a avut multe războaie, unele personale, altele politice — Stalin, Hitler, Antonescu și, într-o anume măsură, — aliații. Mulți dintre prietenii săi de-a lungul vieții lui s-au dovedit a-i fi adversari. (…) Ce a făcut regele pentru România este mult mai semnificativ și cred că povestea ar trebui să fie cunoscută mai bine, nu doar în România, ci și în lumea întreagă. (…) Ce a făcut regele Mihai în cel de-Al Doilea Război Mondial este, probabil, cea mai frumoasă poveste nespusă, cu un șef de stat care este în viață", a spus producătorul, la gală.

Acesta a arătat că principesa Margareta a oferit, pentru documentarul "Războiul regelui", filme de familie realizate de regele Mihai, în perioada exilului său — "percepții și bucăți din viața sa, după ce a părăsit România".

"Pentru mine, acest proces a fost o călătorie firească. Tatăl meu a fost istoric și îi dedic acest film, bunicul meu a fost diplomat român", a descris John Florescu munca lui la acest documentar.

Filmul de o oră a fost realizat după o documentare de 13 ani și arată modul în care regele Mihai și armata română au orchestrat momentul 23 august 1944, când cea mai gravă conflagrație mondială a fost scurtată cu 200 de zile, salvând sute de mii de vieți, potrivit istoricilor.

Munca pentru "Războiul regelui" a început cu un interviu în exclusivitate acordat de regele Mihai în anul 2000 lui John Florescu. Filmări pentru documentar au fost realizate la New York, Berlin, Londra, Moscova.

Fostul comandant NATO Wesley Clark, omologul său la Moscova, generalul Vladimir Zolotarev — reprezentant al Ministerului Apărării, principesa Margareta, Neagu Djuvara, profesorul Ioan Scurtu, fostul director al Arhivelor Naționale, Marcel Iureș — sunt doar câteva din persoanele implicate în producția documentarului.

Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *