Actualitate

„Flota rusească nu va avea unde să se ascundă în Marea Neagră”. Americanii ar putea da Ucrainei rachete avansate anti-navă: Harpoon sau NSM

Casa Albă lucrează pentru a dota Ucraina cu rachete anti-navă avansate pentru a ajuta la anihilarea blocadei navale a Rusiei, au declarat mai mulți oficiali pentru Reuters, deși există temeri că livarea de arme ce pot scufunda navele de război rusești ar intensifica conflictul.

Ucraina nu a făcut niciun secret că dorește capabilități americane mai avansate, dincolo de arsenalul său actual de artilerie, rachete Javelin, Stinger și alte arme.

Lista de dorințe a Kievului include și rachete care să îndepărteze marina rusă de porturile sale din Marea Neagră, permițând reluarea transporturilor de cereale și alte produse agricole în întreaga lume.

Actuali și foști oficiali americani și surse din Congres au invocat obstacole în calea trimiterii de arme cu rază de acțiune mai lungă și mai puternice în Ucraina, printre care se numără necesitățile de instruire îndelungată, dificultățile de întreținere a echipamentelor sau temerile că armamentul american ar putea fi capturat de forțele rusești, pe lângă teama de escaladare.

SUA ar putea demonta un sistem Harpoon de pe o navă americană

Însă trei oficiali americani și două surse din Congres au declarat că două tipuri de rachete anti-navă puternice, Harpoon, fabricate de Boeing, și Naval Strike Missile, fabricate de Kongsberg și Raytheon Technologies, sunt luate în considerare în mod activ fie pentru a fi trimise direct în Ucraina, fie prin transfer de la un aliat european care deține rachetele.

În aprilie Volodimir Zelenski a făcut apel la Portugalia pentru a furniza armatei ucrainene Harpoon-uri, care au o rază de acțiune de până la 300 km. Dar există mai multe obstacole în calea dotării Ucrainei cu ele.

În primul rând, există o cantitate limitată de platforme disponibile pentru a lansa Harpoon-uri de pe țărm – o soluție dificilă din punct de vedere tehnic, potrivit mai multor oficiali – deoarece este vorba în principal de o rachetă maritimă.

Doi oficiali americani au declarat că Statele Unite lucrează la soluții potențiale printre care și demontarea unui lansator de pe o navă americană. Ambele rachete costă aproximativ 1,5 milioane de dolari per lovitură, potrivit experților și directorilor din industrie.

„Navele rusești nu au unde să se ascundă în Marea Neagră”

Aproximativ 20 de nave ale marinei rusești, inclusiv submarine, se află în zona operațională din Marea Neagră, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Bryan Clark, expert naval la Institutul Hudson, a declarat că 12 până la 24 de rachete anti-navă precum Harpoon, cu rază de acțiune de peste 100 km, ar fi suficiente pentru a amenința navele rusești și ar putea convinge Moscova să ridice blocada.

„Dacă Putin continuă, Ucraina ar putea distruge cele mai mari nave rusești, deoarece acestea nu au unde să se ascundă în Marea Neagră”, a declarat Clark.

Rusia a suferit deja pierderi pe mare, în special scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral a flotei sale din Marea Neagră.

O mână de țări ar fi dispuse să trimită Harpoons în Ucraina, au declarat oficialii americani și sursele din Congres. Dar niciuna nu vrea să fie prima sau singura națiune care face acest lucru, temându-se de represaliile Rusiei dacă o navă este scufundată cu un Harpoon din stocul lor, a declarat cel de-al treilea oficial american.

Același oficial american a spus că o țară ia în considerare posibilitatea de a fi prima care să furnizeze racheta Ucrainei. Odată ce acea națiune „bine aprovizionată” se angajează să trimită Harpoon, ar putea urma și altele, a spus oficialul.

Naval Strike Missile, varianta cea mai simplă

Racheta Naval Strike Missile (NSM) poate fi lansată de pe coasta ucraineană și are o rază de acțiune de 250 km. De asemenea, este nevoie de mai puțin de 14 zile de antrenament pentru a o opera.

Sursele au declarat că NSM-urile sunt considerate mai puțin dificile din punct de vedere logistic decât Harpoon-urile, deoarece aliații NATO ar putea împrumuta lansatoare mobile terestre, care sunt disponibile, și focoase din Norvegia.

Primii doi oficiali americani și sursele din Congres au declarat că Statele Unite încearcă să găsească o modalitate prin care Ucraina să obțină NSM și lansatoare de la aliații europeni.

Sursele din Congres au declarat că o altă opțiune ar fi ca Norvegia să doneze NSM-uri Ucrainei, o idee susținută de parlamentarii norvegieni. Ministerul norvegian al Apărării a refuzat să comenteze ce contribuții suplimentare de arme și echipamente de apărare ar putea lua în considerare să ofere Ucrainei.

Toate cererile de arme care au conținut american, precum Harpoons și NSM-uri, ar trebui să fie aprobate de Departamentul de Stat al SUA, care primește directive de la Casa Albă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Astea sunt arme de inalta tehnologie.
    Rusnacii s-ar putea sa fie pusi in cur.
    Vezi sistemul antiaerian Mamba instalat de francezi la C.Midia.
    Acolo pe vremuri erau bateriile de coasta 150 mm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *