Economie

Fondul uriaş de 560 de miliarde de euro al Norvegiei a intrat pe tăcute la Bursa de Valori București

„Investiţiile fondului au crescut la 72 de ţări, la finalul lui 2012, de la 68 de ţări cu un an înainte, după ce acesta a intrat pe pieţe precum Qatar, Kenya şi România“, se arată în raportul anual al fondului.

Primele investiţii realizate de fondul norvegian în România sunt în acţiuni BRD, Banca Transilvania (TLV), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL) şi OMV Petrom (SNP), la care se adaugă un pachet de 1,14% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), conform situaţiei portofoliului de la finalul anului trecut. Valoarea totală a inves­tiţiilor fondului pe bursa locală era de circa 2,1 milioane de euro, în condiţiile în care investiţiile totale în acţiuni ale fondului se ridică la circa 350 de miliarde de euro, fiind cel mai mare portofoliu de acţiuni din lume.

„Suma e insignifiantă raportată la portofoliul lor, dar faptul că a spart gheaţa e un semnal pozitiv pentru piaţă“, a comentat un broker.

Faptul că norvegienii au cumpărat deja acţiuni româneşti înseamnă că au alocat resurse pentru a studia piaţa şi companiile locale şi că ar putea să facă noi investiţii, poate chiar în ofertele publice ale statului. Un reprezentant al fondului norvegian a fost în primăvară la Bucureşti şi s-a întâlnit cu câţiva brokeri locali, potrivit unor surse din piaţă.
 
Suras: zf.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *