Actualitate

Formuzal, Tarlev, Stepaniuc și Episcopul Marchel sunt acuzați că ar pune la cale acțiuni separatiste

Ședința a avut loc în Ucraina. Membrii grupului de inițiativă își doresc formarea unei noi structuri statale prin absorbția regiunilor Belgrad, Izmail, Tatarbunar, Reni, Arțiz și Beleaev din regiunea Odesa, dar și a Găgăuziei.

Președintele așa-zisei Rade Populare a Basarabiei, Alexei Litvinenko, a declarat în cadrul ședinței că în viitorul apropiat urmează a fi organizat un referendum în aceste regiuni, la care cetățenii vor trebui să spună dacă susțin aderarea raionului lor la noua republică.

După crearea structurii, urmează să fie ales un guvern al acesteia, un parlament, un președinte, dar și să fie adoptată o constituție a Republicii Populare Bugeac.

Potrivit gagauzinfo.md, într-un comunicat de presă al organizației „Rada populară din Basarabia” se anunță că printre vorbitorii la evenimentul care a avut loc săptămâna trecută s-au numărat și Formuzal, Tarlev, Stepaniuc și Marchel.

Formuzal și Marchel neagă însă categoric participarea la ședință.

Formuzal a declarat că el nu ar fi putut participa la ședință cel puțin pe motiv că are interdicție de călătorie în Ucraina.
Episcopul Marchel susține însă că în ziua în care a avut loc acea ședință, el a participat la sfințirea unui liceu.

Amintim că, în august curent, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a arestat câteva zeci de persoane implicate în organizarea aşa-zisei „Republici Populare Basarabene” pe teritoriul regiunii Odesa. Noua formaţiune teritorială, concepută după tipicul „republicilor populare” din Doneţk şi Luhansk, ar fi inclus în perspectivă şi zonele populate compact de minorităţile bulgară şi găgăuză din Republica Moldova.

La 17 iunie, SBU a anunţat pe site-ul său că a blocat răspândirea în Odesa a mişcării separatiste „Consiliul Poporului Basarabiei”, o mişcare politică inspirată de serviciile secrete din Rusia. Agenţii au găsit la domiciliile iniţiatorilor mişcării textul „Constituţiei Republicii Populare Basarabia”, „Manifestul Poporului din Basarabia”, mai mult de 500 de exemplare ale ziarului separatist „Novorossia” şi alte materiale de propagandă.

Regiunea izolată a Basarabiei ucrainene, cunoscută şi sub numele de Bugeac, se învecinează la vest şi nord cu Republica Moldova, inclusiv cu regiunea separatistă transnistreană, în sud cu România, iar în est şi sud-est cu Marea Neagră, fiind legată de Ucraina numai de o mică fâşie de pământ cu două şosele.

sursa: ziarulnational.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *