Război

Forțele armate ucrainene se întăresc în Zaporojie, o clădire a poliției din Herson a fost minată și aruncată în aer. Ce se întâmplă în prima linie a războiului

Trupele ucrainene au eliberat Makiivka în regiunea Lugansk, a anunțat administrația militară regională Lugansk (ARL). În raport se precizează că, după retragere, trupele rusești au bombardat așezarea cu toate tipurile de artilerie. Investigatorul anonim OSINT WarMonitor susține că unitățile rusești din zona Svatove, regiunea Luhansk, continuă să primească lovituri de artilerie.

În rest, situația de pe front rămâne neschimbată, arată hărțile publicate. Între timp, atenția publicului și a liderilor mondiali este concentrată asupra rachetelor care au căzut în Polonia în timpul bombardamentelor masive din Ucraina.

Proiectul de propagandă WarGonzo a relatat cu o zi înainte că forțele armate ucrainene încercau să atace Federația Rusă din direcția Makiivka și urmăreau să pătrundă pe autostradă. În același timp, pe frontul din Donețk, trupele rusești “au desfășurat acțiuni de asalt în direcția Nevelskii și Peromayskii”, a precizat WarGonzo. Pe direcția Lugansk, forțele armate ucrainene au încercat să avanseze spre Kremina dinspre sud și nord, dar până în prezent situația nu s-a schimbat, a precizat acesta. Propagandiștii au publicat și hărți.

Înainte de a se retrage din Herson, armata rusă a pus o capcană în clădirea principalului departament de poliție din regiunea Herson, astfel încât a trebuit să fie aruncată în aer. Șeful Poliției Naționale ucrainene, Igor Klimenko, a declarat acest lucru pe Facebook.

“De ce să fim extrem de atenți să nu ne grăbim să ne întoarcem în așezările recent deocupate? Răspunsul este în videoclip. Aceasta a fost una dintre clădirile sediului poliției din regiunea Kherson. Astăzi a devenit un morman de pietre. Ocupanții ruși ascunseseră explozibili în incintă. A fost imposibil să evităm să fim aruncați în aer. Mulțumită ingeniozității și priceperii geniștilor noștri, nimeni nu a fost rănit. Acesta este principalul lucru. Vom reconstrui zidurile.

Forțele armate ucrainene stabilesc în prezent un control strâns al focului pe malul stâng al râului Nipru, a declarat Natalia Humeniuk, purtătoare de cuvânt a armatei ruse, la canalul Espresso. Ca urmare, gruparea rusă se îndepărtează tot mai mult de malul stâng.

“Aș vrea să vă reamintesc că am avut informații preliminare că inamicul a minat linia frontului pe malul stâng al Niprului. Adică sunt minate abordările dinspre apă spre malul stâng”.

Comandamentul ucrainean întărește un grup de trupe în regiunea Zaporojie, pe fondul unei perioade de acalmie și a luptelor din anumite părți ale frontului, a anunțat canalul de propagandă Telegram Rybar. Potrivit canalului, la pozițiile înaintate ale batalionului 65 al Brigăzii Mecanizate Independente a Forțelor Armate Ucrainene din Preobrajenka au sosit întăriri, iar un grup de forțe de operațiuni speciale ucrainene a fost mutat la Volnianka.

Forțele armate ucrainene desfășoară, de asemenea, vehicule blindate și arme în apropiere de Orehove, unde se formează o forță de atac. Pozițiile batalionului 16 al Brigăzii 58 Mecanizate Independente a forțelor armate ucrainene au fost desfășurate pe linia Vasinivka-Omelnik-Yohorivka. În plus, redistribuirea mai multor unități din direcția Kherson continuă, iar cel puțin două batalioane ale forțelor armate ucrainene se deplasează acum în zona de operațiuni de luptă.

Brigada 110 a Ministerului ucrainean al Apărării susține că a distrus cu foc de artilerie două mortiere rusești 2C4 “Tyulpan” de 240 mm, folosite pentru distrugerea fortificațiilor. Nu este specificat unde și când a fost filmat videoclipul.

Lângă Bahmut, militarii Forțelor Armate ale Ucrainei au făcut aripi de drone doborâte cu cuvântul Lancet “D*ck”.

Reacția la lansarea rachetelor în Polonia

Președintele SUA, Joe Biden, le-a spus partenerilor din NATO și G7 că explozia din Polonia a fost rezultatul apărării aeriene ucrainene. El consideră că este puțin probabil ca racheta să fi fost lansată de Rusia. Ministerul rus al Apărării susține, de asemenea, că racheta aparținea sistemului de apărare aeriană S-300 al Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konașenkov, a declarat că “lovituri de înaltă precizie” au fost efectuate de Rusia la 15 noiembrie doar asupra unor ținte din Ucraina – “nu mai aproape de 35 de kilometri de granița ucraineano-poloneză”. Centrala termică Dobrotvir se află la 35 km de graniță, iar linia de transport a energiei electrice către Zamość (Polonia) trece tot pe acolo. Motivul pentru care a fost bombardat CTP a fost, probabil, acela de a împiedica un posibil transfer de energie electrică din Polonia în Ucraina.

Casa Albă a declarat că este de acord cu evaluarea Poloniei potrivit căreia este vorba de opera sistemului de apărare aeriană ucrainean. Cu toate acestea, administrația a dat vina pe Rusia pentru incident.

“Oricare ar fi concluziile finale, este clar că partea responsabilă în ultimă instanță pentru acest incident tragic este Rusia, care a bombardat Ucraina cu rachete special concepute pentru a lovi infrastructura civilă. Ucraina a avut și are dreptul să se apere”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că nu există niciun indiciu că Rusia pregătește acțiuni militare ofensive împotriva NATO. Potrivit acestuia, obuzul care a căzut la Przewodów a fost tras de sistemul de apărare antiaeriană ucrainean. Stoltenberg a adăugat că este prea devreme pentru a trage concluzii, ancheta privind incidentul fiind încă în curs de desfășurare. Cu toate acestea, alianța nu intenționează să invoce cel de-al patrulea articol al tratatului, a asigurat el. În noaptea de 16 noiembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că o rachetă rusă a lovit Polonia.

Expertul în armament și inginerul de rachete Alexsandr Kocetkov a declarat că nu este clar ce rachetă a lovit teritoriul Poloniei, cel mai probabil sistemul de apărare antiaeriană ucrainean a fost declanșat. El a atribuit incidentul, printre altele, echipamentului de apărare antiaeriană învechit al Ucrainei și atacurilor inexacte ale Rusiei din cauza incapacității sale de a achiziționa cipuri de calitate militară.

“Când a avut loc atacul masiv cu rachete, sistemele de apărare aeriană funcționau cu suprasolicitare – poate exista un factor uman, dar mai presus de toate este un factor tehnologic. Rachetele C-300, care reprezintă baza sistemului de apărare aeriană ucrainean, sunt încă destul de învechite. În ceea ce privește rachetele rusești, se poate spune următoarele: în timp ce înainte acestea loveau ținte din Ucraina cu o precizie de 3-5 metri, ceea ce este o lovitură destul de precisă, acum vedem plus sau minus 300 de metri, și nici măcar acest lucru nu este întotdeauna cazul. Acest lucru se datorează faptului că Rusia obișnuia să cumpere cipuri militare pentru sistemul de control, protejate împotriva suprasarcinilor și a fluctuațiilor de temperatură, dar acum, în cadrul schemelor gri, le cumpără sau le scoate din aparatele de uz casnic, cum ar fi aparatele de masaj și aspiratoarele de lapte.

Din punct de vedere al capacității de calcul, acestea rezolvă problema controlului unei rachete de croazieră, dar din punct de vedere al fiabilității nu îndeplinesc cerințele tehnice. Fiabilitatea rachetelor a scăzut în mod semnificativ, un exemplu recent fiind acela că o rachetă Iskander a căzut în Zaporozhye și nu a explodat. În calitate de inginer de rachete, nu aș fi surprins dacă o rachetă și-ar putea pierde ținta, iar racheta ucraineană ar putea merge după ea. Aceasta este cea mai rațională explicație tehnologică. Acestea fiind spuse, nu contează atât de mult a cui a fost racheta. Conform tuturor normelor internaționale, responsabilitatea pentru toate evenimentele care au avut loc într-un război de agresiune dezlănțuit revine părții care l-a declanșat. O rachetă ucraineană, poloneză sau orice altă rachetă a căzut și a provocat distrugeri – agresorul, care a declanșat războiul, este responsabil pentru acest lucru. Liderii europeni și toți oamenii de bun simț, în general, înțeleg acest lucru și subliniază această poziție.

Conducerea ucraineană solicită închiderea cerului deasupra țării: acest lucru nu se va întâmpla cu siguranță, deoarece ar implica avioane de luptă, în special apropierea de zona de luptă a sistemului de apărare antirachetă. Apoi, există o mare probabilitate de contacte militare directe între reprezentanții NATO și cei ai Rusiei, pe care NATO ar dori să le evite. Dar Polonia, care are un precedent nefericit, va lua măsuri de apărare preventivă a frontierei sale, inclusiv pe cale aeriană. Nu aș fi deloc surprins dacă apărarea antirachetă poloneză, sprijinită de SUA, ar prelua interceptarea rachetelor care zboară spre Polonia, la 100-150 de kilometri de graniță. Ei nu ar proteja Ucraina, ci pe ei înșiși de o posibilă lovitură a unor astfel de rachete pe teritoriul lor.

Acest element nu implică transferul de forțe NATO pe teritoriul ucrainean și nici contactul aerian direct cu aeronavele sau apărarea aeriană rusească. O astfel de opțiune este posibilă și evidentă – Ucraina va fi întărită cu mijloace suplimentare de apărare aeriană în viitorul foarte apropiat. Deja Suedia, o țară de înaltă tehnologie, a reacționat și ne furnizează urgent complexe. Putem presupune că acestea sunt sisteme cu rază medie și scurtă de acțiune. Și alte țări se vor orienta și vor accelera livrarea de echipamente, ceea ce va contribui la protejarea cerului de rachetele rusești. Următoarea etapă este un sprijin mai serios pentru Ucraina după ce rachetele au lovit teritoriul NATO.

În timpul bombardamentelor masive asupra teritoriului ucrainean din 15 noiembrie, Rusia a cheltuit 700-900 de milioane de dolari pentru a lansa 90 de rachete, anunță revista Forbes Ucraina. Aproximativ 70 de rachete de croazieră X-101/X-555, aproximativ 20 de rachete Kalibr, precum și 10 drone kamikaze au fost lansate asupra Ucrainei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *