Război

Forțele rusești nu au capturat în totalitate Soledar / Militarii ucraineni au continuat să avanseze de-a lungul liniei Svatovo-Kremennaia (ISW)

Institutul american pentru studiul războiului (ISW), în ultimul său raport despre evenimentele de pe front, afirmă că trupele rusești nu au reușit încă să captureze complet Soledar – în ciuda unor afirmații false ale unor surse rusești, transmite BBC.

ISW scrie că experții săi au văzut imagini cu luptătorii PMC Wagner în centrul acestui orășel din regiunea Donețk. În același timp, este destul de dificil de evaluat cine controlează exact anumite cartiere din Soledar, deoarece situația se poate schimba foarte repede în timpul luptelor de stradă, se arată în raport.

„Chiar dacă se dă crezare celor mai îndrăznețe afirmații rusești, capturarea Soledar nu va duce la încercuirea imediată a Bahmut”, notează ISW. „Controlul localității Soledar nu va permite neapărat forțelor rusești să controleze liniile cheie de aprovizionare ucrainene care duc la Bahmut”.

Ce se mai spune în rezumatul ISW:

  • Numirea generalului Alexander Lapin în funcția de șef al cartierului general principal al forțelor terestre rusești poate fi menită să echilibreze influența tot mai mare a șefului PMC Wagner, Evgheni Prigojin, și a șefului Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov.
  • În 10 ianuarie, forțele ucrainene au continuat să avanseze de-a lungul liniei Svatovo-Kremennaia (aceste orașe sunt situate în regiunea Lugansk și se află pe traseul forțelor armate ale Ucrainei spre Severodonețk și Lisiceansk).

ISW evaluează riscul unei invazii rusești în Ucraina dinspre Belarus ca fiind scăzut, dar posibil. Riscul participării directe a Belarusului este evaluat ca fiind foarte scăzut.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *