Fostul ministru al Educației va fi audiat la Procuratură
Procurorii au stabilit că Ministerul Educației (ME) a plătit dublu pentru unitățile de transport achiziționate din banii Bugetului de Stat.
Factori de decizie de la Ministerul Educației au ajuns în vizorul PG după ce câteva autobuze școlare din cele 109 procurate în anii 2009-2012 s-au defectat, chiar dacă prețul unei unități a ajuns la circa un milion de lei, preț dublu față de cel propus de producător.
Autobuz școlar – bun strategic?
Primele autobuze au fost cumpărate în 2009, în cadrul proiectului „Educație de calitate în mediul rural”, ca urmare a semnării acordului dintre Guvernul RM și Asociația de Dezvoltare Internațională. În baza proiectului, au fost achiziționate zece modele IVECO pentru raionul Râșcani și alte 35 de autobuze școlare pentru nouă raioane din țară. Restul unităților de transport au fost procurate de ME din bani publici. Procurorul Gheorghe Ciobanu a menționat că, în 2010, ME a desfăşurat o licitaţie prin intermediul Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei (BUMM), pentru procurarea a 14 autobuze la cel mai mare preț de 740 mii lei/unit., plus TVA. Atunci, ME a considerat că acestea fac parte din categoria mărfurilor strategice care pot fi procurate la Bursa Universală. În cadrul achiziției prin BUMM, se permite procurarea mărfurilor chiar și cu o singură ofertă. Astfel, în lipsa totală a concurenței, licitația a fost câștigată de „Auto-Prezent” SRL, o firmă din Chișinău care comercializează autospeciale și utilaj auto.
ME a plătit preț dublu
În octombrie 2011, ME a desfășurat o altă licitație pentru procurarea a 42 de autobuze, la care a acceptat prețuri exagerate de circa 850 mii lei și 913 mii lei pentru unitate (plus TVA), propuse de aceeași firmă, „Auto-Prezent” SRL, pentru 26 de autobuze cu 27 de locuri și, respectiv, 16 autobuze cu 33 de locuri. În același timp, cel mai mic preț propus de „Auto-Prim” SRL a fost respins. Funcționarii ME au acceptat un preț exagerat, chiar dacă menționaseră într-o cerere adresată guvernului privind scutirea de taxe de import că cele două modele de autobuze costau circa 470 mii și 510 mii lei per unitate.
Procurorul Gheorghe Ciobanu a menționat că pe 12 decembrie a fost pornită urmărirea penală a funcționarilor din cadrul grupului de lucru responsabil de achiziționarea autobuzelor școlare. Aceștia sunt bănuiți de abuz de serviciu. „Fiecare va fi audiat, inclusiv președintele grupului de lucru, fostul ministru al Educației, Mihail Șleahtițchi”, a declarat procurorul. Pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, legea prevede o amendă de până la 20 mii lei sau o pedeapsă de doi-șase ani închisoare cu suspendarea dreptului de a deține anumite funcții pe un termen de doi-cinci ani.
Precizăm că, din 2010, guvernul a achiziționat 109 autobuze pentru școlile din raioanele republicii contra sumei totale de 95 milioane lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!