Actualitate

FOTO: Diaspora unionistă comemorează 24 de ani de la începutul agresiunii armate ruse pe Nistru

Cu aproape un sfert de secol în urmă, dorința sinceră de reîntregire a neamului românesc a fost atacată la Nistru de către tancurile unei armate rusești, care nu putea nicidecum accepta pierderea influenței hegemonice asupra acestei părți a ființei românești.

Invocând o serie de motive false, bazate pe minciună și manipulare, autoritățile autoproclamate de la Tiraspol au provocat atunci o campanie militară puternică, orientată în primul rând împotriva spiritului românesc din Republica Moldova.

Consecințele agresiunii armate din 1992 domină și astăzi realitățile din Republica Moldova. Persistența unui „conflict înghețat” la frontiera de Est a Republicii Moldova este utilizată în mod sistematic de către politicieni în calitate de (pseudo-)argument împotriva reunificării neamului românesc. Totodată, existența unei regiuni obscure, dominate de clanurile banditești, care se bazează pe o permanentă și substanțială susținere din partea Kremlinului – subminează puternic dezvoltarea Republicii Moldova și apropierea sa de Occident, iar în primul rând – de România.

Noi, membrii din Diaspora ai Platformei Unioniste Acțiunea 2012, considerăm că obiectivul reunificării Republicii Moldova cu România trebuie să fie realizat cât mai curând, fără a ne împiedica de chestiunea transnistreană. De-a lungul deceniilor, conflictul înghețat din stânga Nistrului a fost instrumentalizat și folosit în mod cinic de către Federația Rusă, servind în același timp și pentru promovarea în regiune a intereselor imperialiste și mafiote.

Regiunea transnistreană este astăzi o amenințare serioasă la adresa securității regionale, și din acest motiv noi cerem comunității internaționale să contribuie în mod activ la internaționalizarea procesului de soluționare a conflictului.

Păstrăm cu sfințenie un profund sentiment de memorie și recunoștință pentru sacrificiul sutelor de compatrioți care și-au pierdut viața apărându-și cu arma în mâini vatra strămoșească, și a sutelor de mii de persoane care au avut de suferit, moral și fizic, în urma agresiunii rusești din 1992.

Acțiunea 2012

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *