Strada 31 August 1989 din Capitală va deveni zonă PIETONALĂ (FOTO)
Strada 31 August 1989 din centrul Chișinăului, în perimetrul străzilor Pușkin și Mitropolit Bănulescu Bodoni, va deveni zonă pietonală, a anunțat la Strasbourg primarul Capitalei, Ivan Ceban.
Potrivit acestuia, caldarâmul descoperit sub asfaltul de pe strada 31 August 1989 din Chișinău datează din anii 1868 – 1870 și e necesar de valorificat patrimoniul național, scrie Ziarul Național.
„Ținând cont de părerile arheologilor de acasă, specialiștilor din România și experților în domeniul patrimoniului de la Strasbourg, unde mă aflu într-o vizită de lucru, analizăm posibilitatea ca 31 August 1989, în perimetrul străzilor Pușkin și Bodoni, să o facem pietonală întru valorificarea patrimoniului național. În rest, strada continuă a fi reparată conform proiectului stabilit”, a scris primarul Capitalei într-o postare pe pagina de Facebook.
Directorul Agenției Naționale Arheologice (ANA), Vlad Vornic, a declarat că prima pietruire a caldarâmului din centrul Chișinăului, de pe actuala stradă 31 August 1989, datează din anii 1868 – 1870 și a fost făcută în perioada mandatului lui Karl Schmidt. Angajații ANA au demarat lucrările de curățare și punere în valoare a caldarâmului descoperit sub asfaltul de pe strada 31 August 1989 din Chișinău.
Karl Schmidt a fost primar al Chișinăului între anii 1877 – 1903, cu o contribuție deosebită la modernizarea orașului. Activitatea de primar și-a început-o constituind o bună echipă în care figura-cheie a devenit arhitectul Chișinăului Alexandru Bernardazzi. Este considerat drept cel mai bun primar pe care l-a avut Chișinăul vreodată.
În calitate de primar, a contribuit la construirea capelei din cartierul Râșcani și a câtorva case pentru invalizi. Cu concursul său au fost pavate străzi, a fost construit Amfiteatrul popular cu o sală de spectacole, a fost dezvelit bustul lui Puskin, au fost trase primele linii de tramvai, a fost construită rețeaua de canalizare a orașului, s-a introdus iluminatul stradal, s-au construit numeroase edificii (Școala Reală, 1886), Gimnaziul de Fete al Principesei Natalia Dadiani (1900), Muzeul de istorie a ținutului (1889), sediul actual al Primariei (1901).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Pai pe pietrele alea sa se plimbe Ceban si ai sai. Daca tot cheltuie banii orasului pe la Strassbourg poate vede si el cum arata o zona pietonala.
Cu abureli din astea nu prea pacalesti UE sa-ti bage in buzunar banii conteibuabilor europeni.