Actualitate

Fracțiunile parlamentare au avut întrevderi cu experții Comisiei de la Veneția

După întrevederea cu fracțiunea Partidului Democrat, deputatul Sergiu Sârbu a declarat presei că PDM este categoric împotriva inițiativei președintelui Dodon, pe care o califică populistă. Potrivit lui Sârbu, este absolut inadmisibil acest șantaj politic din partea președintelui țării față de Parlament. „Să-și pună pofta în cui! Nu va fi dizolvat Parlamentul așa cum își dorește președintele Dodon. Și noi exact un astfel de mesaj le-am transmis experților Comisiei de la Veneția”, a spus deputatul democrat.

Deputatul Partidului Socialiștilor Vasile Bolea a declarat după întrevederea cu experții Comisiei de la Veneția că este imperios de a acorda președintelui țării împuterniciri suplimentare pentru a balansa sistemul politic și pentru a nu permite Parlamentului să abuzeze într-un caz sau altul.

Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a menționat că liberalii nu susțin propunerile președintelui. Mihai Ghimpu a mai spus că este o tentativă de a avea un președinte autoritar. În opinia sa, Comisia de la Veneția nu va da un aviz pozitiv acestei inițiative pentru că nu are temei juridic și nu este argumentată.

Președinta fracțiunii Partidului Comuniștilor, Inna Șupac, a comunicat că liderul formațiunii, Vladimir Voronin, a sugerat ideea instituirii unui birou permanent al Comisiei de la Veneția la Chișinău. Fracțiunea PCRM s-a exprimat împotriva inițiativei președintelui Dodon. Deputata a mai spus că intenția lui Igor Dodon nu poate fi calificată altfel decât o acțiune de PR politic.

Liderul fracțiunii Partidului Liberal Democrat, Tudor Deliu, a spus că modificarea Constituției propusă de președintele Igor Dodon nu are „haina” unui act legislativ, ci se discută visul cuiva. Potrivit liberal-democratului, modificarea Constituției trebuie să aibă avizul Curții Constituționale, or acest lucru nu s-a întâmplat.

Iurie Leancă, membru al Grupului parlamentar Popular European, a declarat că împreună cu colegii săi le-au spus experților că nu susțin propunerile președintelui și că acestea fac parte din agenda politică a lui Igor Dodon. Potrivit lui Iurie Leancă, obiectivul acestor propuneri nu este de a îmbunătăți situațiadin Republica Moldova sau viața cetățenilor, dar este pregătirea pentru alegerile parlamentare din 2018.

Inițiativa lui Igor Dodon prevede cinci cazuri noi în care șeful satului poate iniția dizolvarea Parlamentului. Șeful statului propune modificarea articolului 85 din Constituție și solicită dreptul să poată dizolva legislativul după consultarea fracțiunilor parlamentare. În cel de al doilea caz, Parlamentul va putea fi dizolvat de președinte dacă nu a implementat, timp de 12 luni, voința poporului exprimată prin referendum consultativ. Legislativul ar mai putea fi dizolvat în cazul unui referendum republican privind demiterea președintelui, care s-a soldat cu rezultat negativ. În cel de al patrulea caz, Parlamentul va putea fi dizolvat dacă nu a adoptat Legea bugetului de stat în termen de două luni de la începutul exercițiului financiar. Ultimul caz, propus de președinte, prevede dizolvarea Parlamentului prin referendum inițiat de șeful statului.

Totodată, Igor Dodon a inițiat prin decret prezidențial desfășurarea unui referendum consultativ republican, la care cetățenii urmează să răspundă la patru întrebări, iar una dintre ele se referă la acordarea președintelui a împuternicirilor de dizolvare a Parlamentului în alte condiții decât cele prevăzute în prezent și ca urmare declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *