Social

Franța și Spania vor îmbunătăți procedura de transplant a organelor în Republica Moldova

Primul proiect twinning în domeniul sănătății susținut de Uniunea Europenă a fost lansat astăzi la Chișinău. Beneficiarul acestuia este Agenția de Transplant din Republica Moldova care va colabora timp de doi ani cu Agenția de Biomedică din Franța, Institutul de Donare și Transplant din Spania și Organizația Catalană de Transplant. Obiectivul general al proiectului este de a contribui la o calitate mai înaltă și siguranță a transplanturilor de organe umane, țesuturi și celule din Republica Moldova. „Scopul nostru este modernizarea instituțiilor de stat. Franța și Spania au dezvoltat servicii publice care facilitează operațiile de transplant. Împreună vom depune eforturi pentru a continua reforme în justiție și poliției ca să contracarăm traficul ilegal de organe și să asigurăm proceduri de transplant sigure”, a subliniat șeful Delegației Europene, Pirkka Tapiola. Proiectul include consolidarea cadrului legislativ, îmbunătățirea capacității personalului medical și consolidarea comunicării între instituții și populație. Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, a adăugat în acest context că vor fi lansate campanii de informare a cetățenilor despre posibilitățile de transplant și donare de organe, țesuturi și celule. Totodată, experții europeni vor efectua auditul sistemului de transplant din Moldova, iar angajații Agenției de Transplant vor avea stagii într-un stat-membru al UE. Suma totală a proiectului constituie 1,2 milioane de euro.

Actualmente, în Republica Moldova sunt aproximativ 700-800 de pacienți care necesită transplant de organe. Dinte aceștia, peste 470 de pacienți se află la tratament prin dializă, 200 necesitând transplant renal, 300 suferă de insuficiență hepatică, iar 200 au nevoie de transplant de cord. Cu toate acestea, guvernul a plafonat numărul de transplanturi pentru anul 2014 finanțate de stat. Ministrul Sănătății a precizat că în acest an sunt programate 22 de transplanturi de rinichi (costul unei operații este de 450 mii lei) și 10 transplanturi de ficat (preț-1,2 milioane per operație).

Dicționar:

TWINNING – termen care în limbajul comunitar se traduce prin „înfrăţire instituţională”. Prin această „înfrăţire instituţională” administraţiile din statele candidate (în primul rând ministerele) sunt puse să lucreze împreună cu omologii lor din ţările UE pentru aplicarea unor proiecte clar definite de transpunere, implementare şi urmărire a aplicării acquis-ului comunitar în domeniile lor de competenţă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *