Sănătate

Fructele, prieteni sau duşmani ai dinţilor?

Pot produce carii? Pentru menţinerea dinţilor sănătoşi este de preferat consumul de fructe uscate, proaspete sau fierte, ca în compot? – sunt întrebări la care încearcă să răspundă passionsante.be.

Din multe motive – aport substanţial de vitamine, minerale şi fibre, combaterea bolilor cardiovasculare, prevenirea cancerului – este important să mâncăm câteva porţii de fructe pe zi. Din punct de vedere strict dentar, este recomandabil consumul merelor şi perelor, pentru că favorizează producerea salivei, importantă pentru combaterea bacteriilor şi plăcii dentare. Totuşi, multe fructe conţin zahăr, unele mai mult decât altele. Ele conţin şi acizi – citricele, de exemplu, care dăunează smalţului dentar.

Sfaturile pe care le dă site-ul passionsante.be sunt următoarele: este de preferat un fruct proaspăt unuia fiert (compot), băuturile din fructe făcute cu blenderul trebuie evitate şi se recomandă mai degrabă fructele la conservă în suc propriu decât cele în sirop.

Fructele învelite în ciocolată, în sirop sau cele uscate (stafide, caise, rondele de banane) trebuie consumate cu măsură, pentru că ele conţin mult zahăr şi se pot lipi de dinţi. Din punct de vedere strict dentar, sunt identice cu dulciurile.

Site-ul mai recomandă evitarea perierii dinţilor imediat după consumul de citrice sau suc (îndeosebi la micul dejun) – este mai bine să treacă 30 de minute înainte de periaj. Cantitatea de suc de fructe (proaspăt sau concentrat) recomandată este de cel mult un pahar pe zi, încheie passionsante.be.

Traducere de Mira Tănase după passionsante.be

Timpul (Suplimentul Femeia)
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *