CSI / Rusia

Vladimir Putin crede că va fi reținut de istorie la fel ca Petru cel Mare, iar elitele rusești se tem să-i spună adevărul. Lavrov le-ar fi spus oligarhilor: Putin are trei consilieri – Ivan cel Groaznic, Petru I și Ecaterina cea Mare

Cotidianul britanic Financial Times a publicat o investigație privind circumstanțele în care a început războiul declanșat de Kremlin în urmă cu un an. Prin intervievarea a șase membri ai cercului intim al lui Vladimir Putin (toți șase au cerut FT să rămână anonimi), publicația conturează o imagine a modului în care au fost luate deciziile în chestiuni precum anexarea Crimeei și invazia Ucrainei, transmite BBC.

În special, FT scrie că decizia de a lansa o „operațiune militară specială” a fost luată de un cerc atât de restrâns încât oficialilor de rang înalt de la Kremlin, membrilor cabinetului și elitelor din mediul de afaceri, confruntați cu faptul că invazia a început, nu le venea să creadă ce se întâmplă.

Unul dintre interlocutorii FT a declarat pentru publicație că atunci când oligarhii luați prin surprindere s-au adresat ministrului de externe Serghei Lavrov pentru clarificări (care a aflat el însuși despre război cu câteva ore înainte ca acesta să înceapă), acesta le-a răspuns: „El [Putin] are trei consilieri – Ivan cel Groaznic, Petru I și Ecaterina cea Mare”.

„El [Putin] crede cu adevărat în tot ceea ce spune despre sacralitate și despre Petru I. El crede că va intra în istorie ca Petru”, a declarat un fost oficial de rang înalt de la Kremlin pentru FT.

Putin caută în mod constant să-și justifice decizia de a invada Ucraina, spun sursele, convingându-se pe sine și pe cei din jurul său că nu a avut de ales.

„El spune anturajului său că – da, am fost complet nepregătiți [pentru război], este haos în armată, industria este în declin, dar este mai bine că am aflat asta așa, și nu când NATO ne va invada”, spune una dintre sursele citate.

Sursele FT sunt de acord că, după izbucnirea războiului, președintele rus s-a trezit și mai izolat decât înainte.

„Stalin era un ticălos, dar un bun manager, pentru că nu putea fi mințit. Și nimeni nu-i poate spune adevărul lui Putin”, explică o altă sursă. „O persoană care nu are încredere în nimeni începe să se bazeze pe opinia unui cerc foarte restrâns de oameni care îl mint”.

În acest sens, un fost oficial de rang înalt de la Kremlin a descris modul în care Putin l-a crezut pe Viktor Medvedciuk că Ucraina este gata să cadă în brațele Rusiei.

„Dacă Medvedciuk spune că plouă, este mai bine să te uiți pe fereastră – va fi soare. Există rezultate ale sondajelor, există servicii speciale – cum se poate face ceva serios pe baza a ceea ce spune Medvedciuk”, se întreabă sursa FT.

Cu toate acestea, predicțiile lui Medvedciuk au fost susținute și de FSB, care l-a convins pe Putin de o victorie garantată. În plus, amintesc sursele, sumele uriașe plătite unor politicieni ucraineni aflați la putere ar fi trebuit să asigure succesul.

În anturajul lui Putin s-au făcut încercări de a-l convinge, spun sursele. De exemplu, la o reuniune a Consiliului de Securitate cu trei zile înainte de invazie, Nikolai Patrușev i-a cerut președintelui să nu se grăbească.

„Știa în ce stare deplorabilă se află armata și a încercat să-i transmită acest lucru lui Putin. Dar Putin a fost prea încrezător. El știe mai bine decât consilierii săi, la fel cum Hitler știa totul mai bine decât generalii săi”, a declarat o sursă care cunoștea îndeaproape situația din perioada descrisă.

În ceea ce privește posibila utilizare a armelor nucleare în războiul cu Ucraina, Putin a respins deja această opțiune, spun două persoane apropiate președintelui. Potrivit acestora, el și-a dat seama că nici măcar o utilizare tactică limitată nu ar aduce beneficii Rusiei în acest război, iar norul radioactiv ar putea ajunge pe teritoriul rusesc.

În același timp, el este absolut pregătit pentru un război prelungit, crezând că țara va găsi modalități de a rezista presiunii economice.

Putin a înțeles deja că este imposibil să continue să vorbească despre faptul că războiul nu va afecta majoritatea populației rusești. Acest lucru a fost acceptabil în primele luni după invazie, când viața majorității a continuat într-adevăr să curgă în mod obișnuit.

Acum a ales o retorică diferită – cuvinte mari despre mobilizarea forțelor și necesitatea unei unități generale în fața unei amenințări.

Cu toate acestea, faptul că autoritățile nu au fost sigure de capacitatea lor de a umple un stadion plin pentru recentul concert patriotic de la Lujiniki și au adunat zeci de mii de oameni prin plăți în numerar sau amenințări sugerează că noua retorică nu îi atinge în mod deosebit pe ruși, scrie Financial Times.

Atunci când a decis să anexeze Crimeea în 2014, Putin nu și-a informat nici măcar propriul Consiliu de Securitate, își amintește unul dintre oficialii apropiați președintelui de la acea vreme.

Consilierii au încercat să îl descurajeze să trimită trupe în Crimeea, spune sursa, dar Putin a spus literalmente: „Acesta este un moment istoric. Dacă nu sunteți de acord cu asta, puteți pleca”.

Mulți din anturajul său își amintesc că reacția slabă a Occidentului, speriat de o nouă escaladare și de ruperea relațiilor economice cu Rusia, l-a asigurat în cele din urmă pe Putin că decizia sa cu privire la Crimeea a fost corectă.

„Chiar și în mintea lui, își dă seama că (finalul războiului) nu se va întâmpla curând. Va fi un proces costisitor și de lungă durată”, spune un fost oficial american. „Are, crede el, timpul necesar – are 70 de ani – și resursele, banii din petrol și gaze pentru a realiza acest lucru. Și pentru asta va fi ținut minte: pentru că a adunat pământurile rusești așa cum a făcut Petru cel Mare.”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Da desigur că rămîne în istorie ca prostul care a închis fereastra în Europa. Petru a ajuns cel Mare a ”deschis fereastra în Europa” înțelegînd că relațiile bune cu Europa aveau să aducă progresul în țara lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *