Fumatul în locurile publice trebuie sancţionat
Directorul general al Dispensarului Republican de Narcologie, Mihai Oprea, menţionează că riscurile pe care le comportă fumatul pasiv sunt asemănătoare cu cele ale fumatului activ. „Persoanele care se află într-o încăpere cu cei care fumează inhalează aceeaşi cantitate de compuşi chimici ce se conţin în fumul de ţigară. Iar maladiile asociate tabagismului se manifestă destul de des şi la persoanele nefumătoare. Ei suferă de bronşite, caracteristice fumătorilor, pneumonii, cancer şi tuberculoză pulmonară, alte boli la fel de grave”, a specificat Oprea.
Întrebat despre modul în care fumătorii involuntari (pasivi) ar putea riposta în faţa acestui pericol, medicul a spus: „Nefumătorul trebuie să-şi apere dreptul la o viaţă sănătoasă. Acesta poate face observaţii fumătorilor, spunându-le să fumeze în locuri special destinate. Am şi eu dreptul să respir aer curat, nepoluat de fumul ţigării!”.
Legislaţie incompletă
La 14 decembrie 2007, Parlamentul a adoptat Legea cu privire la tutun şi la articolele din tutun (Nr. 278-XVI) care prevede interzicerea fumatului în locurile publice. Aceasta stabileşte restricţii privind fumatul în instituţiile medicale, de învăţământ, sportive, în instituţiile de alimentaţie publică şi comerţ, în magazine, pieţe agricole şi industriale, pe terenurile de joacă şi în cafenelele pentru copii, în transportul public, în trecerile subterane, în ascensoare, în spaţiile publice închise, instituţiile de stat, cu excepţia spaţiilor destinate exclusiv fumatului.
Barurile, restaurantele, discotecile trebuie să aibă spaţii delimitate sau separate pentru fumători, astfel încât aerul să nu pătrundă în spaţiul pentru nefumători. Iar proprietarii sau managerii care administrează spaţiile publice în care este interzis fumatul au obligaţia de a afişa la un loc vizibil simboluri specifice şi sunt responsabili pentru respectarea ordinii stabilite.
Legea pentru modificarea şi completarea acestui act legislativ interzice fumatul conducătorilor transportului public de persoane; minorilor; femeilor însărcinate; persoanelor ce se află în imediata apropiere (nu mai mică de cinci metri) a copiilor minori.
Art. 20, alin. 1, al Legii cu privire la tutun şi la articolele din tutun stipulează că nerespectarea prevederilor prezentei legi (alin. 2, lit.i, nerespectarea restricţiilor privind fumatul în locurile publice) atrage răspunderea stabilită de legislaţia în vigoare.
Legea însă este una incompletă, consideră directorul executiv al Centrului de Resurse „Tineri şi Liberi”, preşedintele Consiliului de conducere al ONG-ului „Tinerii pentru dreptul la viaţă” (TDV), Antoniţa Fonari. Ea a declarat pentru TIMPUL că nu sunt prevăzute interdicţii clare privind fumatul în spaţiile locative „unde ne confruntăm permanent cu vecinii fumători, fumul de ţigară pătrunzând de pe scară în apartamente”.
De respectarea legii menţionate trebuie să aibă grijă, conform art. 19, organele abilitate cu drept de control de stat. De exemplu, Ministerul de Interne ar trebui să aplice amenzile specificate în Codul Contravenţional al R. Moldova (COD nr. 218 din 24.10.2008): art. 203, alin. 3 – Fumatul în troleibuze, autobuze, maxi-taxiuri, în locuri neindicate pentru fumat se sancţionează cu amendă de la 10 la 20 de unităţi convenţionale (200-400 lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 60 de ore; art. 91, alin. 1 – fumatul şi consumul de băuturi alcoolice în locuri interzise, altele decât cele specificate la art. 203, alin. 3, se sancţionează cu amendă de la 30 la 50 de unităţi convenţionale (600-1000 lei).
„Cetăţenii nu respectă legea pentru că statul nu cere respectarea legii. Sancţionarea ar putea să-i determine pe cetăţeni să nu mai fumeze în locurile publice. Însă aceasta nu se aplică. Persoanele care sunt deranjate de fumul de ţigară riscă permanent să fie bruscate atunci când fac observaţii celor care fumează în locurile publice interzise. Singura soluţie ar fi ca poliţia să organizeze patrule şi să dea, în sfârşit, amenzi”, a menţionat Antoniţa Fonari.
Anual, peste 500.000 de oameni mor, doar în UE, din cauza consumului de tutun şi se estimează că un sfert din totalul deceselor cauzate de cancer, în Europa, este atribuit fumatului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!