Moldova

Funcția președintelui CNI, o pârghie de influență politică

În opinia sa, comisia parlamentară juridică nu a asigurat transparența deciziei asupra alegerii candidaturii la funcția de președinte al CNI a lui Anatolie Donciu. Din patru candidați ai comisiei, doi sunt incompatibili pentru funcția de președinte, menționează Ostaf. 

Societatea civilă, susține el, nu a putut realiza un control asupra candidaturii la funcția de membru și președinte CNI. Discutarea subiectului nu a fost anunțată pe agenda comisiei încălcându-se, astfel, prevederile Regulamentului și a Legii cu privire la transparență în procesul decizional.
Misiunea CNI este asigurarea transparenței regimului de declarare a veniturilor funcționarilor, inclusiv a demnitarilor politici, monitorizarea administrativă și facilitarea controlului public al societății. „Alegerea lui Anatolie Donciu ne arată încercarea de utilizarea a CNI-ului în calitate de unealtă pentru reglarea conturilor și ascunderea veniturilor funcționarilor de stat”, afirmă Sergiu Ostaf.

Liderii societății civile anunță că și-ar putea retrage reprezentantul din CNI ca urmare a modului în care a fost ales președintele.

Victor Zaharia, stagiar
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *