G7 va revizui prețul la care sunt plafonate exporturile de petrol ale Rusiei în luna martie
Oficiali din grupul celor şapte state puternic industralizate (G7) au convenit că vor revizui preţul la care sunt plafonate exporturile de petrol ale Rusiei în luna martie, mai târziu decât era programat iniţial, în ideea de a avea mai mult timp pentru a evalua piaţa după ce mai multe plafoane vor fi impuse pentru produsele petroliere rafinate ruseşti, a anunţat vineri Trezoreria americană, informează Reuters.
Economiile din G7, UE şi Australia au convenit la data de 5 decembrie 2022 să interzică companiilor occidentale să furnizeze servicii de asigurări, finanţare şi brokeraj pentru navele care transportă ţiţei rusesc la un preţ mai mare de 60 de dolari per baril, în cadrul sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei.
De asemenea, coaliţia intenţionează ca, începând cu data de 5 februarie 2023, să impună alte două plafoane vizând produsele petroliere ruseşti, unul pentru produse care se vând la un preţ mai mare decât ţiţeiul, cum este de exemplu motorina, şi unul pentru produse care se vând la un preţ mai mic decât ţiţeiul, cum este păcura.
„Adjuncţii au convenit că această abordare va calibra mai bine politica privind plafonul de preţ pentru produsele rafinate, având în vedere intervalul mare de preţuri de pe piaţă la care aceste produse se tranzacţionează”, a declarat Trezoreria americană într-un comunicat de presă publicat după ce adjunctul secretarului Trezoreriei americane, Wally Adeyemo, a avut o întâlnire virtuală cu oficialii din cadrul coaliţiei.
Iniţial, statele din G7 intenţionau să revizuiască plafonul de preţ pentru petrolul rusesc undeva în luna februarie, la două luni după implementare.
Oficialii Trezoreriei americane au mai spus că plafonul de preţ are două obiective: diminuarea veniturilor Rusiei prin forţarea unor reduceri semnificative pentru petrolul rusesc cumpărat de consumatori mari precum China şi India, precum şi asigurarea unei bune aprovizionări a pieţelor petroliere mondiale.
„Atât timp cât plafonul de preţ continuă să îndeplinească obiectivele coaliţiei, adjuncţii au convenit să deruleze o revizuire a nivelului plafonului de preţ în luna martie”, se menționează în comunicatul Trezoreriei americane.
Potrivit sursei citate, prelungirea până în luna martie permite coaliţiei să evalueze evoluţiile pe pieţele mondiale după implementarea plafoanelor privind produsele rafinate şi de asemenea să fie informată cu privire la analiza tehnică efectuată de UE cu privire la plafonul preţului ţiţeiului.