Politică

Găgăuzism. Iubesc terorismul rus, dar vor bani de la europeni. „Rusa să fie limbă de stat”. „A fost mai bine sub Plahotniuc”

În cadrul unei vizite de lucru la Comrat, președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu membrii Adunării Populare a Găgăuziei. Ea a răspuns la întrebări despre prețul gazelor și șantajul Gazprom, a vorbit despre importanța păstrării păcii și despre faptul că nimeni nu o va obliga să justifice războiul din Ucraina. Deputații au spus că iubesc Rusia și au spus că a fost mai bine sub Plahotniuc.

Tariful la gaze și șantajul Gazprom-ului

Maia Sandu a explicat de ce crește tariful la gaze și ce îl afectează.

– Desigur, ne dorim ca prețul (la gaz) să nu fie atât de ridicat, dar nu depinde de noi. Contractul adoptat de guvernul anterior avea deja o formulă care lega prețul gazului de prețul pieței. Doar că, la momentul semnării, prețul de piață era diferit. Până acum nu existau astfel de prețuri.

Înainte de acest guvern, Gazprom a spus deja că nu mai semnează contracte cu un preț specific, că totul va fi legat de prețul pieței. Am semnat contractul. La vremea respectivă am considerat că este un contract bun, deoarece procentul din prețul pieței este mai mic iarna decât vara. Apoi, ce s-a întâmplat cu prețul de piață, vedeți. Prețul merge de la 200-300 de dolari până la 3 mii de dolari”, a explicat Sandu.

Potrivit lui Sandu, în fiecare lună, guvernul cere Gazprom să revizuiască formula de calcul a gazelor. Dar de fiecare dată, potrivit lui Sandu, Gazprom cere ca datoria istorică să fie rambursată.

– “Gazprom spune: mai întâi veți plăti înapoi 800 de milioane de dolari – datoria din 1994. Dacă vom subscrie la această datorie, vom avea un preț și mai mare. Trebuie să verificăm mai întâi această datorie. Există Camera de Conturi, care lucrează și nu găsește nicio informație. Nu există documente pentru întreaga perioadă. În fiecare lună spunem că trebuie să verificăm această datorie. Iar Gazprom spune că nu vrem să discutăm nimic altceva înainte de asta”, a declarat Maia Sandu.

“Susținerea războiului din Ucraina nu va fi forțată”

Deputatul Nikolai Dudoglo a declarat că autoritățile centrale ar trebui să țină cont de orientarea pro-rusă a autonomiei dacă doresc cooperare.

– Când vin colegii noștri din Rusia, spun: “iubiți Rusia mai mult decât o iubim noi înșine“. Aceste aspecte ar trebui să fie luate în considerare. Dacă vreți ca găgăuzii să vă înțeleagă și să vă susțină, trebuie să înțelegeți că Găgăuzia este o regiune rusofonă cu un mare accent pe Rusia“, a sfătuit Dudoglo.

De asemenea, deputatul Viktor Petrov a insistat asupra faptului că Moldova trebuie să îmbunătățească relațiile cu Rusia.

– De ce ar trebui să fim prieteni cu cineva de dragul altcuiva? Ar trebui să ne gândim la propriul nostru popor. Economia se prăbușește, oamenii pleacă. Cred că ar trebui să restabilim relațiile cu partenerii noștri strategici, dintre care unul este Rusia. (..). Drepturile persoanelor care nu vorbesc limba de stat sunt încălcate în fiecare zi. Există proceduri judiciare și protocoale în limba de stat. Problema trebuie să fie rezolvată. Există o înțelegere de a acorda limbii ruse statutul de limbă de stat“, a declarat Petrov.

Sandu a răspuns că nimeni nu o va obliga să justifice războiul din Ucraina și să susțină distrugerea poporului ucrainean.

– Nu puteți cere ca eu să susțin războiul Rusiei din Ucraina. Pentru că nu susțin distrugerea unui alt stat și a unui alt popor. Bineînțeles că ne afectează relațiile cu Rusia, dar nu putem, nu vrem și nu dorim să sprijinim războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Dimpotrivă, cred că ar trebui să sprijinim Ucraina și poporul ucrainean. Noi respectăm neutralitatea, așa cum este scris în Constituția noastră”, a declarat Sandu.

Nu vrem să mergem în UE, dar vrem banii

Deputatul Aleksandr Tarnavski i-a cerut președintelui să deschidă un spital regional în Găgăuzia cu bani de la Uniunea Europeană. Șeful statului moldovean a atras atenția asupra inconsecvenței dorințelor deputaților.

Tarnavsky:

– Știm că instituțiile europene, împreună cu dumneavoastră, intenționează să deschidă spitale regionale, iar Găgăuzia nu este inclusă în aceste planuri. Vrem ca și în Găgăuzia să fie deschis un spital regional.

Sandu:

– Nu vreți să aderați la Uniunea Europeană, dar vreți un spital din UE. Trebuie să decidem ce ne dorim.

– Vrem totul”, au răspuns parlamentarii.

Maia Sandu a cerut deputaților să vorbească obiectiv despre Uniunea Europeană și despre ceea ce face aceasta pentru Moldova și Găgăuzia în special.

– Despre Uniunea Europeană. Și vreau să întreb: ce aud oamenii de aici despre Uniunea Europeană? Ce le spuneți sau ce canale TV de aici vorbesc despre UE și ce spun? Oamenii ar trebui să aibă posibilitatea de a alege, să asculte o parte și cealaltă și apoi să decidă. Știu oamenii câți bani a investit Uniunea Europeană aici pentru dezvoltarea regiunii noastre? Știu oamenii că în Uniunea Europeană vor fi respectate mai mult drepturile oamenilor, inclusiv dreptul la autonomie? – Sandu i-a luat la întrebări pe deputați.

“A fost mai bine sub Plahotniuc”

Deputatul Leonid Kiosia a declarat că în timpul lui Vladimir Plahotniuk a existat democrație. Sandu i-a răspuns că Plahotniuk nu se va mai întoarce.

Leonid Kiosia:

-Pe vremea lui Plahotniuc, se pare, încă exista democrație. În comparație cu ceea ce avem acum.

Maia Sandu:

– Din păcate, nu-l vom aduce înapoi pe Plahotniuc. Deci nu va mai exista o astfel de democrație în țara noastră.

– A fost mai bine sub el”, a spus Kiosia. El nu a explicat ce a fost mai bine și de ce, iar președintele nu a dat detalii.

Cine a “furat” Fiscul?

La întâlnirea cu președintele, deputații au mai cerut ca Serviciul Fiscal să revină în Găgăuzia.

Nikolai Ivanchuk:

-Ar trebui să avem propriul nostru serviciu fiscal, care ne-a fost și ne-a fost luat.

Maia Sandu:

-Cine l-a luat?

Nikolai Ivanchuk:

-Autorități.

Maia Sandu:

-Care autorități? Cine anume?

Deputați:

– Socialiștii (serviciul fiscal a fost reorganizat în timpul reformei administrative din 2017, sub conducerea democraților și a premierului Paul Filip. – ed.)

Gregory Dulger:

– Nu contează cine l-a luat. Dă-mi-o înapoi.

“Interferența” autorităților centrale în afacerile Găgăuziei

Deputatul PAG, Nikolai Dudoglo, a acuzat autoritățile centrale de influențarea procesului electoral din Găgăuzia și a îndemnat Chișinăul să nu se amestece în problemele autonomiei.

– Un grup de deputați, care a preluat puterea, refuză de fapt să organizeze chiar și alegeri. Situația din PAG este 17-16 (raportul de forțe al celor 33 de deputați din PAG – n.r.), de fapt, se poate spune că PAG nu este progresist. Am vrut să știți că unii deputați iau decizii sub influența autorităților centrale”, a spus Dudoglo.

Șeful statului a declarat că alegerile din Găgăuzia nu sunt democratice și că nu este vina Chișinăului.

– Cu privire la problema interferenței în alegerile din Găgăuzia. Am participat de două ori la alegerile de aici și știu care este “atmosfera democratică” de aici, ca să spun așa. Vrem să construim o democrație în care oamenii să aleagă în funcție de preferințele lor specifice. Autoritățile ar trebui să lucreze pentru această țară, nu pentru o altă țară. Dacă cineva dorește o altă țară, atunci este în regulă ca autoritățile de securitate să se ocupe de acest lucru. Pentru că asta ar trebui să facă”, a spus Sandu.

Cursurile de limba română vor fi disponibile gratuit pentru toți

Deputații au spus că locuitorii din Găgăuzia nu înțeleg limba română și se descurcă greu cu documentele pe care trebuie să le semneze. În acest context, Viktor Petrov a propus din nou ca rusa să devină a doua limbă de stat.

Maia Sandu a promis că statul va introduce un program gratuit de limbă de stat.

– Trebuie să rezolvăm atât problema accesului cu traducere, cât și faptul că oamenii trebuie să învețe limba română. Vom avea un program, oamenii vor putea să învețe limba română gratuit. Și atunci vom vedea câți oameni vor dori, vor găsi timp să o facă, dar trebuie să încercăm”, a spus Sandu.

Potrivit președintelui, cursurile de limba română vor fi deschise, probabil, de la 1 ianuarie.

Biroul NATO

În cadrul ședinței, deputații și-au exprimat îngrijorarea și în legătură cu prezența unui birou NATO în Moldova. Sandu a menționat că acest birou a fost deschis în timpul lui Voronin, adică înainte de 2009.

Potrivit acesteia, nu există nicio amenințare la adresa securității în biroul NATO.

“Acest lucru nu este împotriva Constituției noastre. Trebuie să ne modernizăm armata. Soldații noștri pleacă în străinătate, există programe prin care soldații noștri de menținere a păcii învață cel puțin ceva. Neutralitatea înseamnă că trebuie să ne asigurăm singuri securitatea. Dacă vom fi atacați, ce vom face? – a spus Sandu.

Sandu a mai amintit că Elveția, țară neutră, nu face parte din NATO, dar are o armată mare pentru că trebuie să se apere.

Sarcina principală este menținerea păcii în Moldova

Maia Sandu a reiterat că cea mai importantă sarcină pentru noi toți este menținerea păcii și stabilității în Moldova. “Există un război în apropierea noastră și cel mai important lucru pentru noi astăzi este să asigurăm siguranța oamenilor noștri și să menținem pacea în Moldova.

Referindu-se la mitingurile din Găgăuzia, Sandu a spus că respectă opinia oamenilor și nu le interzice.

– Respectăm dreptul oamenilor de a se exprima și vom continua să facem acest lucru. Aceasta înseamnă libertate și democrație. Ascultăm ce au oamenii de spus și lucrăm.

Nu e ca și cum am face ceva pentru a îngreuna ieșirea oamenilor. Nu ne aflăm în Rusia. Dacă am fi fost în Rusia, dacă oamenii ar fi mers să protesteze împotriva președintelui țării, ați fi fost în închisoare. Dar aici avem o țară liberă”, a spus Sandu.

Sursa: nokta.md, traducere: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Nu e cazul ca Maia Sandu sa se milogeasca in fata unor netoti…
    Si nu vreau ca sa li se ofere banii mei, contribuiti si de mine ,din bugetul RM ca sa invete limba romana. Asea-s dusmani declarTi RM. E oribil si insultator pt RM

    1. Absolut corect! Dar obraznicia fara limite a gagauzilor este hranita de slugarnicia innascuta a moldovenilor. Cu unii oameni nu are rost nici o discutie, trebuie candva dat la bot sau lasati sa se descurce singuri. Cine merge dupa doctrina “daca ti se da o palma, intinde si obrazul celalalt” va fi mereu… cel palmuit.

      1. @Vlad Dracul
        SLUGARNICIA “GENETICA” A ROMANILOR.Adrian Onciu.t.me/onciu /1684 4.8Kviews adrian onciu , edited Aug 30 at 10:27
        “Surse neoficiale spun că în acest moment relația de parteneriat este atât de strânsă, încât serverul de la Cotroceni cu informații Top Secret venite de la servicii are o conexiune directă la calculatorul NSA (Agenția de Securitate Națională a SUA). ”
        SIGUR.VETI SPUNE:ACEST OM ESTE ZIARIST.JURNALIST.NU STIE.E DOAR UN ZVON.
        EU SUNT INGINER.VA OFER SI DETALIILE TEHNICE.PE UNDE.TRASEUL ACESTEI CONEXIUNI.
        CIUREL STS BUCURESTI-NX DATA POINT OF INTERCONNECTION BUCHAREST-STATIA SOL CHEIA DRTV-SNR-RARTEL-RADIOCOM-TELESPAZZIO-INTELSAT-EUTELSAT.DE CE ASA.CA SA NU SE MAI INCURCE CU JURISDICTIA EUROPEANA.
        DACA DORITI VA MAI POT OFERI DETALII TEHNICE.
        NU AM AUZIT PANA ACUM NICAIERI IN LUMEA ASA CEVA.

  2. Astia nu-s gagauzi ci gagautsi!Adica prosti!Lasati-i fratilor in AUTONOMIA lor!Adica nu le mai dati parale si nici nu mai investiti la ei!Mananca bani romanesti ,europeni si ei ii pupa-n cur pe rusi!Mars la ei atunci,magarilor!Prea multa democratie strica la javre!

  3. Din zei de-am fi scoborâtori,
    C-o moarte tot suntem datori!
    Totuna e dac-ai murit
    Flăcău ori moş îngârbovit;
    Dar nu-i totuna leu să mori
    Ori câine-nlănţuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *