Gala Moldova Eco-Energetică 2013 și-a desemnat câștigătorii pentru proiectele de succes unice în țară
În anul curent la concurs au fost depuse 60 de dosare, scrie IPN.
Premierul Iurie Leancă, prezent la premierea câştigătorilor, a spus că Moldova a aderat la Comunitatea Energetică şi intenţionează să beneficieze de calitatea de membru al unei pieţe energetice europene integrate. Producerea surselor regenerabile va aduce multiple beneficii cetățenilor, precum surse de venit adiţionale, noi locuri de muncă, un confort termic sporit şi reducerea impactului nociv asupra mediului înconjurător.
La categoria „Cel mai bun proiect de energie solară”, premiul i-a fost înmânat Institutului Oncologic din Chişinău. 30% din energia consumată de instituţie este obţinută din energia solară. Al doilea premiu în aceeaşi categorie a revenit unui locuitor al satului Hârtopul Mic, raionul Criuleni, Boris Grama. Bărbatul a instalat acasă un sistem fotovoltaic, iar energia obşinută o utilizează pentru necesităţile gospodăriei, iar surplusul este livrat în reţeaua publică.
La secţiunea energie solară termică a câştigat Regia „Autosalubritate” din Chişinău. Locuitorul satului Popeasca, raionul Ştefan Vodă, Anton Port, a luat premiul pentru „Cel mai bun proiect în energia eoliană”. Iar liceul teoretic „Elimul Nou” din Ialoveni a obţinut premiul pentru „Cel mai bun proiect în energia geotermală”, fiind primul liceu din ţară care a realizat un proiect de acest gen.
7 premii au fost acordate în categoria „Cel mai bun proiect în bioenergie”. „Green Farm” din oraşul Căuşeni şi „Junicart-Com” din municipiul Bălţi au luat premiul pentru producerea de biocombustibil lichid şi solid. Două premii pentru producerea energiei termice au ajuns la „Polimer Gaz Conducte” din satul Făleştii Noi, raionul Făleşti, şi la Primăria satului Dumbrăviţa din raionul Sângerei. Întreprinderea „Moldagrotehnica” a luat premiul pentru asamblarea şi instalarea echipamentelor aferente producerii de bioenergie. Compania „Sudzucker-Moldova” şi „Tevas Grup SRL” au obţinut premii pentru producerea combustibililor gazoşi din deşeuri.
La categoria „Cel mai bun proiect de eficienţă energetică”, „Linella SRL” şi „Dina Cociug SRL” au fost premiate pentru utilizarea căldurii degajate de centralele frigorifice din reţeaua de magazine pentru încălzirea încăperilor pe timp de iarnă şi producerea apei menajere. Încă un premiu în această categorie l-a primit comuna Tătărăuca Veche din raionul Soroca. 6 sate din această comună au iluminare stradală ecologică.
Premiul pentru „Cea mai bună iniţiativă de comunicare” l-a obținut trupa „FurioSnails”, care a organizat primul concert alimentat din energie solară. Institutul de Formare Continuă a primit premiul pentru „Cea mai bună iniţiativă educaţională”, informând circa 6000 de elevi din Moldova cum pot fi valorificate resursele regenerabile de energie.
Premiul pentru „Cea mai bună iniţiativă de tineret” a fost ridicat de Cercul tinerilor inventatori. Un grup de studenţi ai Universităţii Tehnice realizează proiecte de eficienţă energetică şi comunică cetăţenilor că energia obţinută este ieftină şi curată. Premiul special l-a luat „Europlas Grup”, care economiseşte energie instalând mai multe convertizoare.
Moldova Eco-Energetică este cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Scopul competiţiei este de a susţine iniţiativele în producerea, transmiterea, distribuţia şi consumul eficient de energie din surse regenerabile, precum şi în dezvoltarea şi promovarea tehnologiilor moderne, a inovaţiilor în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Gala Moldova Eco-Energetică este organizată la iniţiativa Proiectului Energie şi Biomasă din Moldova, finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat şi aplicat de PNUD Moldova.
SURSA: IPN.MD
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!