Gaură la buget şi întuneric în Transnistria
Ca să înţelegem ce se întâmplă şi care sunt priorităţile „centrului”, e suficient să facem o recapitulare. În noiembrie Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol a fost înconjurat cu sârmă ghimpată. După care urmează controale neanunţate, încercări de intimidare, reţinerea directorului Ion Iovcev şi a contabilei, confiscarea salariilor şi a ştampilei instituţiei, mărirea chiriei. Însă mărirea chiriei s-a făcut cu foarte multă viclenie. S-a trimis liceului un contract nou, care – aşa cum ştie orice director de instituţie – trebuia semnat şi ştampilat. În caz contrar reiese că nu se doreşte prelungirea chiriei. Acest contract a fost trimis după confiscarea ştampilei. Deci conducerea şcolii se află în imposibilitatea de a semna noul contract.
Pe lângă toate astea, aflăm că autorităţile (?) transnistrene au început presiunile şi asupra gimnaziului din localitatea Corjova. Directorul Constantin Sucitu a spus că sunt ameninţaţi cu închiderea şcolii.
Autorităţile din Chişinău au un alt calendar, alte priorităţi. Odată intraţi în noul an, au mărit salariile judecătorilor, au mai dat „capici” la cultură şi şi-au tras câteva prevederi convenabile în Codul Fiscal. Astfel, pe motiv că vor creşte bugetul ţării au crescut accizele la maşinile aduse din străinătate. Sună bine parcă, dar mai departe aflăm că au şi ieftinit accizele pentru alte maşini. La cine credeţi voi că s-a gândit statul? La noi? Nu, tot la ei. (Fiindcă, din păcate, noi şi ei nu formăm un corp unitar şi o dihotomie cumplită.)
Hai să vedem ce s-a scumpit şi ce s-a ieftinit. Cred că vă daţi seama şi singuri. Maşinile ieftine, cu motor mic, pe care şi le mai permite din când în când câte un moldovean, s-au scumpit. Însă maşinile mari, foarte mari şi foarte scumpe, cele cu care se plimbă afaceriştii şi politicienii, cu motor de peste 2500 cm³ pentru motoare diesel şi cu motor de peste 3000 cm³ pentru maşinile pe benzină, s-au ieftinit. Şi nu cu 8-10 cenţi pe centimetru. Ci cu 43%! Vă daţi seama ce bătaie de joc? Adică pentru un amărât care îşi cumpără din Germania (fiindcă e mai ieftin) o maşină de vreo 3000 de euro, vama a crescut. Dar pentru un bogătan, care îşi permite o maşină de vreo 100-200.000, vama s-a redus la jumătate. Păi dacă ai bani de un bolid cu motor de 3000 cm³, e evident că ai bani şi de vamă. Dar pentru noi, cei care trăim la limita sărăciei, taxele au crescut. Păi de ce? Simplu, ca să aibă de unde să scadă pentru dumnealor. Doar liberalii, care nu au banii celorlalte partide, s-au gândit să atace această decizie de ieftinire a taxelor vamale pentru maşinile de lux. Deci, votul meu pentru liberali.
Acestea sunt priorităţile politicienilor noştri. Cum să mai dea o gaură în favoarea lor la bugetul de stat. De situaţia din Transnistria, n-au decât să se ocupe deputaţii români şi europeni, singurii cu o poziţie clară până acum. Nici la Chişinău nu se doarme, aşa cum vă imaginaţi. Politicienii noştri nu au somn, stau treji, îşi pierd sănătatea, chinuindu-se să mai dea o gaură bugetului de stat.