Gavrilița: Țara noastră va urmări integrarea în UE, dar nu și integrarea în NATO

„Moldova este o țară neutră. Acest principiu de neutralitate este consacrat în Constituție și vom urmări integrarea în Uniunea Europeană, dar nu vom urmări apartenența la Alianța NATO”, a declarat Natalia Gavrilița.
Săptămâna trecută, Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar autoritățile de la Chișinău conștientizează responsabilitatea care revine țării noastre în continuare.
„Suntem conștienți că procesul de integrare europeană este un lung proces de transformare. În același timp, oferirea statutului de candidat ar fi un semnal foarte important pentru oameni că sunt bineveniți în lumea liberă. Sunt bineveniți în UE, acolo unde valorile democratice, statul de drept, respectarea drepturilor omului și respectarea dreptului internațional sunt principii fundamentale. Desigur, suntem pregătiți să ne facem temele necesare pentru a atinge standardele de aderare la Uniunea Europeană”, a mai menționat Gavrilița.
În contextul războiului din Ucraina vecină și riscurile care ar putea amenința Republica Moldova, Natalia Gavrilița a menționat că, în prezent, nu sunt indicii sau riscuri de răspândire a conflictului în regiunea transnistreană, unde staționează trupele Rusiei. Deși, ar fi unul dintre scenariile ipotetice.
„Într-adevăr, avem regiunea separatistă a Transnistriei. Avem trupe rusești staționate acolo. Am cerut retragerea trupelor în mod constant în ultimii 30 de ani. În prezent nu vedem niciun risc. Dar, desigur, situația este incertă și depinde de evoluția din Ucraina. Însă, așa cum am spus, suntem o țară neutră și ne așteptăm ca toți partenerii internaționali să acționeze în conformitate cu acest principiu de neutralitate”, a menționat Natalia Gavrilița.
Șefa Executivului de la Chișinău a precizat că, la ora actuală, autoritățile moldovenești încearcă să facă față fluxului mare de refugiați din Ucraina.
„Avem cel mai mare flux de refugiați înregistrat vreodată în Moldova. Moldova este, desigur, și țara cu cele mai limitate resurse și avem nevoie neapărat de asistență financiară și de asistență umanitară pentru a putea susține acest flux de refugiați. Și atâta timp cât acțiunile militare nu contenesc, preconizăm că numărul refugiaților va crește în continuare. Așa că solicităm urgent coridoare verzi către alte țări, dar și asistență financiară pentru a menține cheltuielile pe care le suportăm în prezent și le-am suportat singuri în ultimele zece zile”, a menționat Gavrilița.
Potrivit Nataliei Gavrilița, de la începutul invaziei Ruse în Ucraina, peste 250 de mii de ucraineni au trecut granița cu Moldova, iar 120 de mii de persoane ar fi rămas în țara noastră.
Sursa: tv8.md