Actualitate

Gazoductul Iași-Ungheni la un an de la inaugurare. În ce stadiu se află cel mai ambițios proiect România-R.Moldova

Şeful Guvernului de la Bucureşti a transmis, la finalul lunii trecute, că România este gata să se implice pe mai departe în realizarea unor proiecte importante pentru Chişinău în ceea ce priveşte infrastructură şi energia.

El a susţinut că, având în vedere creşterea economică pe care o înregistrează, România poate sprijini Republica Moldova mai mult decât a făcut-o în urmă cu doi-trei ani.

"Deci numai pe proiecte în energie, companiile româneşti care s-au listat la Bursă… avem capital privat, au profituri foarte mari, numai pentru partea de infrastructură şi energie putem să investim până la o jumătate de miliard de euro. În acelaşi timp, acel acord de 100 de milioane de euro din care jumătate i-am folosit deja cealaltă jumătate putem să… şi vrem, am vorbit cu noul prim-ministru, domnul Streleţ, să-mi spună ce e mai urgent, să continuăm proiectul cu grădiniţele sau să continuăm să dezvoltăm SMURD-ul sau să sprijinim, ceea ce oricum trebuie făcut, şi anume un tip de compensare, de sprijin pentru familiile cu venituri mici, faţă de preţurile din energie.

Deci asta e partea publică, însă, în acelaşi timp, noi încurajăm foarte mult companiile din România să investească în Republica Moldova, să creeze locuri de muncă, să plătească taxe", a explicat Victor Ponta, într-un interviu acordat Publika TV.

În sfârşit, trimitem gaze la moldoveni: Gazoductul Iaşi-Ungheni este funcţional

Pentru a află stadiul celui mai important proiect realizat în colaborare de cele două ţări, Ziare.com a stat de vorba cu reprezentanţii Ministerului Economiei de la Chisianu.

Gazoductul Iaşi-Ungheni, cu o lungime de 43 de kilometri, a fost inaugurat în luna august a anului trecut şi a fost construit cu scopul reducerii dependenţei Republicii Moldova faţă de livrariile de gaze ruseşti.

În acest an, vecinii din est vor primi un volum de peste 1,6 milioane m3 de gaze din ţară noastră.

Iată care sunt cifrele legate de stadiul actual al proiectului:

– Dacă proiectul a fost finalizat 100%

Conducta Iaşi-Ungheni este funcţională, au mai rămas de finalizat unele lucrări minore de infrastructură.

– Dacă au început livrările de gaze şi dacă sunt la capacitate maximă

Conducta Iaşi-Ungheni a fost dată în exploatare pe 27 august 2014, iar importul de gaze din România a fost lansat pe 5 martie 2015. La această etapă, de gaz românesc beneficiază circa 10.000 de consumatori din 19 localităţi din raionul Ungheni şi parţial din Nisporeni.

În baza contractului dintre Energocom şi întreprinderea română OMV Petrolgaz SRL, în anul 2015, Republica Moldova va primi un volum de peste 1,6 milioane m3 de gaze din România, la preţul iniţial de 990 RON/1000 m3, conform unui grafic stabilit.

În luna martie, Republica Moldova a consumat 720.000 m3 de gaz românesc, până la sfârşitul anului urmând a fi livrate alte 369.000 m3. Din punct de vedere tehnic, volumul de gaz importat prin conducta poate fi majorat.

– Dacă se mai discuta despre extinderea gazoductului până la Chişinău sau nu

Referitor la conducta Ungheni-Chişinău, deja a fost elaborat şi prezentat preliminar un studiu de fezabilitate pe acest proiect. Acesta urmează să fie aprobat până la finele anului curent. După finalizarea tuturor documentelor tehnice şi indentificarea finanţării, proiectul poate fi finalizat în 2 ani.

– Dacă mai există şi alte proiecte în domeniul energetic între România şi R.Moldova şi care sunt acestea

În afară de proiectul gazoductului Iaşi-Ungheni, care este cel mai mare proiect de interconexiune energetică cu piaţă Uniunii Europene, Republica Moldova a demarat implementarea, în cooperare cu România, a proiectelor de interconexiune pe dimensiunea energiei electrice.

Astfel, cu finanţarea BERD, a fost iniţiată elaborarea studiilor de fezabilitate pentru 3 proiecte prioritare de interconexiune electrică Vulcanesti-Chişinău, Ungheni-Străşeni şi Bălţi-Suceava.

– Care este preţul cu care Moldova achiziţionează gaze din România, comparativ cu cele cumpărate din Rusia

În luna martie a anului curent, Republica Moldova achiziţiona gaz românesc la preţul de 990 RON/1.000 m3, iar din Federaţia Rusă, în trimestrul III 2015 (conform cotractului semnat dintre ambele părţi preţul la gaz este calculat trimestrial, de aceea acesta variază) – la preţul la 210,21 dolari SUA/1.000 m3.

sursa. ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *