ExterneUcraina

Generalul american Ben Hodges: Versiunea de rachete ATACMS promisă de SUA nu satisface cu adevărat nevoile Kievului

SUA ar trebui să furnizeze Ucrainei rachete ATACMS, care au toate capabilitățile de a lovi ținte rusești în Crimeea, și nu o versiune limitată a acestor arme, a declarat generalul Ben Hodges, fost comandant al forțelor terestre americane în Europa, într-un interviu pentru Newsweek.

Președintele american Joe Biden i-a spus omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, în timpul vizitei sale în SUA de joi, 22 septembrie, că Kievul va primi rachetele pe care le-a cerut, a anunțat postul de televiziune NBC.

Cu toate acestea, Casa Albă, contactată de Newsweek pentru comentarii, nu a confirmat informațiile, iar sistemele nu au făcut parte din pachetul de ajutor militar de 325 de milioane de dolari pentru Ucraina anunțat în această săptămână. Pentagonul a fost, de asemenea, secretos, spunând „nu avem nimic de anunțat cu privire la problema ATACMS”.

Hodges este convins că Washington a luat decizia de a furniza sistemul. El a adăugat că, potrivit unor informații neconfirmate, tipul de ATACMS care urmează să fie transferat „este o variantă de muniție cu dispersie cu o rază de acțiune mai scurtă”.

„Ar fi util în anumite scopuri, dar nu atât de eficient pentru distrugerea marilor instalații rusești din Crimeea”, a spus Hodges.

Generalul american a adăugat că, dacă administrația Biden a decis în sfârșit să furnizeze arme, atunci „de ce există un plan de comunicare atât de complicat pentru această decizie?”.

„De ce au apărut aceste informații acum, și nu la Ramstein sau în timpul vizitei președintelui Zelenski la Washington”, a spus Hodges, menționând că decizia americană va crește presiunea asupra Germaniei pentru a preda rachetele Taurus, de care armata ucraineană are mare nevoie.

Raza de acțiune a ATACMS ajunge la 300 de kilometri, așa că cu astfel de rachete, trupele ucrainene ar putea să lovească ținte la o distanță mai mare decât rachetele de la sistemele HIMARS și M270, pe care Statele Unite le-au transferat deja.

„Administrația Biden pare să fie în continuare precaută să ofere capacități de lovitură de precizie pe rază lungă pe care Ucraina le poate folosi împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei”, a spus Hodges.

El a menționat că Marea Britanie și Franța au fost mulțumite că Ucraina nu folosește rachetele Storm Shadow și SCALP furnizate pentru a distruge ținte de pe teritoriul Rusiei.

„Cu toate acestea, furnizarea imediată a acestor arme va fi de mare importanță în sprijinirea eforturilor Ucrainei de a face din Crimeea un loc neospitalier pentru forțele ruse”, a adăugat Hodges.

Crimeea a devenit un nou câmp de război dezlănțuit de câteva săptămâni. Vineri, 22 septembrie, Putin a primit o lovitură grea după atacul ucrainenilor asupra sediului Flotei Rusiei de la Marea Neagră din Sevastopol. La Kiev, se spune că printre victime se numără doi generali ruși.

Pe 13 septembrie, Ucraina a lovit instalațiile navale rusești și infrastructura portuară din oraș, timp în care o navă de desant și un submarin au fost atât de grav avariate încât, potrivit Kievului, probabil că sunt nereparabile.

Rachetele cu rază lungă de acțiune fac posibilă atacarea obiectelor strategice ale rușilor în teritoriile ocupate

După ce Ucraina va primi rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune în combinație cu rachetele de croazieră Storm Shadow, care sunt deja în serviciul armatei ucrainene, Kievul va putea efectua „lovituri combinate” împotriva armatei ruse, spune Valeri Romanenko, cercetător la Universitatea Națională de Aviație, citat de Suspilne.

„Raza de acțiune în general, cea a ATACMS, cea a Storm Shadow este aproximativ aceeași — 270 km. Dar sunt balistice și va fi posibil să se aplice lovituri combinate. Și americanii vor verifica dacă sistemele rusești de apărare antiaeriană de ultimă generație S-400 sunt capabile să respingă atacurile ATACMS”, a spus el.

Romanenko a menționat că, dacă Ucraina primește și rachete germane Taurus, care au o rază de acțiune mai mare, acest lucru va fi suficient pentru a lovi bazele și instalațiile strategice cheie ale armatei ruse în teritoriile ocupate temporar.

„Chiar dacă primim o sută de rachete ATACMS, vom putea lovi bazele strategice cheie și facilitățile pe TOP”, a adăugat cercetătorul.

Romanenko a evaluat ca fiind „destul de reușită“ eficiența rachetelor Storm Shadow.

„Nici măcar nu mă așteptam la o astfel de muncă într-o zonă atât de saturată de apărare antiaeriană precum Peninsula Crimeea. Cele mai multe dintre rachete – 60-70%, chiar dacă țineți cont de declarațiile oficialilor ruși care „au doborât totul”, au lovit. Dacă comparăm cu rezultatele rusești, când apărarea noastră antiaeriană doboară 80-85% dintre rachetele de croazieră rusești, atunci acestea sunt rezultate remarcabile. Aceasta spune că am stăpânit bine acest sistem și că sistemele occidentale sunt mult mai eficiente decât cele rusești”, a conchis Romanenko.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *